Vekaleten Kurban Bağışı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vekaleten kurban bağışı yapma şartlarını karşılayanlar, bağış yaparak dayanışmayı ve iyiliği genişletebilirler.
Kurban Bayramı döneminde yapılan bağış seçeneklerinden kurban bağışı, vekalet verilerek de yapılabilinir. Bu bağış yöntemi, dini usullere uygun şekilde kesim ve teslim ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Vekaleten kurban bağışı yapma şartlarını karşılayanlar, bağış yaparak dayanışmayı ve iyiliği genişletebilirler.
Kurban Bağışı İçin Güvenilir Kurumları Tercih Etmelisiniz
Vekalet bağış, bağış yapan tarafın yetki vermesiyle kabul edilir. Vekaleten kurban bağışının dinen caiz olması için bağış yapan kişinin adına kesilmesi gerekir. Ayrıca İslam dini hükümlerine göre kurban kanı akıtma hükmünün gerçekleşmesi zorunludur.
Dayanışma ve paylaşmanın en çok hatırlandığı bayramlardan olan Kurban Bayramı için bağış yoluyla bu dayanışmayı büyütebilirsiniz. Bağış yapmak için uzun yıllardır vekaleten kurban bağışı kabul eden STK’lara yönelebilirsiniz. Bu doğrultuda Mehmetçik Vakfı, Kızılay gibi uzun süredir vekaleten kurban bağışına yer veren kurumları tercih edebilirsiniz. Şeffat bir bağış süreci sunduğuna güvendiğiniz kurumun bağış ve yardım planları faaliyetlerine de mutlaka göz atmalısınız.
Çoğu güvenilir STK, her yıl yayınladığı kapsamlı yardım planları ve faaliyetleri ile süreci şeffaf şekilde yönetir. Ayrıca bu kurumlar bilgilendirme kapsamında kurban kesimine yönelik SMS, e-posta ve telefon bildirimi yoluyla bağışçıyla sürecin detayları paylaşılır.
Vekaleten Kurban Bağışı Nasıl Yapılıyor?
Vekaleten kurban kesimi, İslam dini usullerine göre güvenli ve hijyenik bir ortamda gerçekleşmelidir. Seçilen küçükbaş veya büyükbaş kurbanın, modern kesimhanelerde kesilecek şekilde planlanması gerekir. Ayrıca kesim sürecinde; bir veteriner, noter görevlisi, vakıf personeli ve din görevlisinin denetimiyle bağışçılara görüntüler eşliğinde bilgilendirme yapılır.
Kurban kesimi sonrasında ise SMS ve e-posta aracılığıyla bağış yapan kişiyle özel bir teşekkür mesajı paylaşılır. Kesim sonrası konserve kavurmalar, ihtiyaç sahibi kişi veya aileler ile paylaştırılır. Vekaleten kurban bağışını kabul eden STK’ların kurban kesim ve teslim koşullarına yönelik tüm bilgileri resmi web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Kurban Bağışını Online Yaparken Dikkat
Kurban bağışları da artık diğer bağış yöntemleri gibi kolayca online olarak yapılabiliyor. Bununla beraber vekaleten yapılacak bu bağış için bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor Öncelikle bağış yapılacak kurumun resmi ve güvenilir bir STK olduğundan emin olmalısınız.
STK’nın vergi muafiyeti gibi resmi izin ve belgelerinin olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Daha önceki kurban organizasyonlarına dair şeffaf raporlamaları ve faaliyetleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca bağışçıya kurban kesimiyle ilgili bilgilendirme ve kesim sonrası makbuz, noter onaylı belge veya video gibi kanıtların sunulup sunulmadığı bir diğer önemli kriterdir.
Online ödeme aşamasında ise mümkünse kurumun doğrudan banka hesaplarına yönlendiren sistemlerin olması gerekir. Bu tür önlemler, hem dini sorumlulukların eksiksiz yerine getirildiğini hem de bağışların doğru kişilere ulaştığını gösterir.
Yurt Dışında da Kurban Bağışı Yapılabiliyor
Yurt içindeki vatandaşlar gibi yurt dışında yaşayanlar da vekaleten kurban bağışı kabul eden STK’lar aracılığıyla bağış yapabilirler. Bağışı kabul eden kurumların belirlediği yurt dışı hesap numaralarıyla kurban bağışı tutarını ilgili bankaya yatırabilirsiniz. Yurt içi kurban bağışında olduğu gibi yurt dışı bağışlarında da bağışçı kişi bilgilendirilir ve kesime dair tüm süreç şeffaf şekilde kişiyle paylaşılır. Yurt dışı kurban bağışı için yine güvendiğiniz kurumun web sitesi üzerinden bağış gerçekleştirebilirsiniz.
Kaynak:Bölge Gündem Haber