Tüp Bebek Yönteminde İlk Denemede Başarı Oranı Nedir

Çocuk isteyen bireylerin çok merak ettiği tüp bebek yöntemini sizler için araştırdık. Anne adaylarının merak ettiği tüp bebek yönteminin başarı oranı belli faktörleri göre değişiyor. Gelin bu faktörleri hep beraber inceleyelim...

Tüp Bebek Yönteminde İlk Denemede Başarı Oranı Nedir

Yumurtanız laboratuvar ortamında döllendi. Bir tüp yardımıyla rahminize yerleştirildi. Adı da Tüp bebek oldu. Tüp bebeğin süreci burada bitmiyor. Döllenen yumurta yerleştirildikten iki hafta sonra doktorunuz bir kan testi yapıyor. Bu testle hamilelik hormonları belirleniyor. Testler olumluysa tüp bebek başarılı olmuş demektir. Yani güzel haber: hamilesiniz!

Bir de madalyonun öteki yüzü var. Test sonuçları hamile olmadığınızı da gösterebilir. Bu durumda progesteron hormonu almayı bırakırsınız. Birkaç güne de adet kanamasına merhaba dersiniz. Adet kanamanız olmadıysa ya da normalden farklı bir kanama varsa hemen doktorunuza danışın. Çünkü dış gebelik olma ihtimali de var.

Tüp bebek ilk deneme başarısız oldu diye hemen karalar bağlamayın. Birçok çift birkaç denemeden sonra tüp bebeğini kucağına alıyor. Siz de tekrar denemeye niyetliyseniz doktorunuz bu sefer başarılı olmak için size önerilerde bulunacak.

Az önce dediğimiz gibi tüp bebek yöntemi illa ki başarılı olacak diye bir kural yok. Buna neden olan birçok faktör var. Örneğin:
Annenin yaşı: Siz ne kadar gençseniz tüp bebek yönteminin işe yarama olasılığı da bir o kadar yüksek. Annelerin yaşıyla ilgili yapılan bir araştırmada annenin kendi sağlıklı yumurtalarıyla üretilen tüp bebeklerin başarı oranı incelenmiş. Araştırmaya katılan tüm kadınlar:

•    %41’i 35 yaşından genç
•    %31’i 35 – 37 yaş arası
•    %42’38 – 40 yaş arası
•    Geri kalanı da 41 yaşından büyük.

41 yaş ve üzeri kadınlarda başarı oranının çok daha düşük olduğu gözlemlenmiş. Gençlerde oran çok daha fazla. Özellikle de 35 yaş altında başarısızlık çok nadir.

Embriyonun durumu: Tüp bebek sahibi olmak için bir tüp bebek merkezine gittiniz. Sizin yumurtalarınızla eşinizin spermleri döllendi. Ortaya çıkan sonuç: embriyolar. Bilmeniz gereken, tek bir embriyo oluşmadığı; rahminize bir ya da iki tanesi yerleştiriliyor. Ama laboratuvar ortamında bundan daha fazlası dölleniyor. Fazla embriyolar isteğe bağlı olarak dondurulup saklanıyor.

Tüp bebekte ilk deneme başarısız olursa dondurulmuş embriyolarla yeni deneme yapılıyor. Dondurulmuş embriyo ve başarı oranı arasında karamsar söylentiler var ama bunlara kulak asmayın. Çünkü dondurulmuş embriyoların başarısız olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

Hamilelik geçmişiniz: Daha önce hamile kalmış ve çocuk doğurmuş olan kadınlar daha önce hiç hamile kalmamış olanlara göre daha şanslı. Önceden çocuk sahibi olanlarda tüp bebeğin başarı oranı da artıyor. Defalarca tüp bebek yöntemini denemiş ama başarısız olmuş olanlar içinse haberler kötü. Bu durum başarı oranının düşük olduğunu gösteriyor.

Tüp Bebek Yönteminde İlk Denemede Başarı Oranı Nedir

Kısırlığın nedeni: Kısırlığın birçok nedeni var. Tüp bebeğin de çeşitli yöntemleri var. Doğal yollarla kendi sağlıklı yumurtanızla eşinizin sağlıklı spermleri birleşiyorsa tüp bebeğinize sahip olmanızın önünde pek fazla engel olmuyor. Örneğin bazı kadınlarda çikolata kisti varken bazılarında tüpler tıkalı ya da sorunlu oluyor. Bulgulara göre tüplerin tıkalı olması durumunda tüp bebek daha başarılı. Çünkü sorun yumurtaları etkilemiyor. Sağlıklı yumurtaların üretimi devam ediyor. Doktor sadece yumurtayı yerinden çıkarmaya yardımcı.

Yaşam koşulları: Sizin yaşam koşullarınız, sağlığınız, beslenmeniz, psikolojiniz hepsi birer etken. Çok basit bir örnek verelim. Sigara içen kadınların daha az yumurtası oluyor. Hatta sigara içen bir kadın tüp bebek yöntemini deniyorsa başarı oranı tam %50 daha düşük. Alkol, uyuşturucu, aşırı kafein ya da bazı ilaçlar da aynı etkide.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡