Cemaatle veya imamla namaz kılan bir kimsenin abdesti bozulursa ne yapmalıdır?

Namaz kılan kimsenin abdesti bozulursa, dilerse abdest alıp yeniden namazını kılar ki faziletli olan da budur.

Cemaatle veya imamla namaz kılan bir kimsenin abdesti bozulursa ne yapmalıdır?

Dilerse, arada namazı bozacak bir şey yapmaksızın abdest alır ve imam ile bıraktığı yerden namazına devam eder. Şayet imam namazı bitirmiş ise kalan rekâtlarda imama uymuş kimse gibi bir şey okumadan, yaklaşık olarak imamın bekleyeceği kadar bekler, sadece rükû ve secdedeki tesbihleri, oturuştaki dua ve salâvatları okuyarak namazını tamamlar (Merğînânî, el-Hidâye, I, 59, İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 606).

Kalabalık bir camide cemaatle namaz kılarken abdesti bozulan ön saftaki bir kişi - bütün müctehitlere göre de abdesti bozulmuşsa- ve kalabalıktan dolayı abdest almak için en yakın abdest yerine gitmeye imkân bulamazsa, oturur ve namazın bitmesini bekler. Sonra abdest alır ve namazını tek başına kılar.

Bir cemaate imam olup namaz kıldırdıktan sonra başka bir cemaate de imam olup aynı namazı kıldırmak caiz midir?

Hanefi mezhebine göre bir cemaate imam olan bir kişinin aynı namaz için, tekrar başka bir cemaate imamlık yapması caiz değildir. Çünkü sonra kıldığı namaz nafiledir. Farz kılacak bir cemaat, nafile kılan bir imama uyamaz (Merğînânî, el-Hidâye, I, 58). Şâfiîler’e göre bir vaktin farz namazını kılmış olan kimse, yeniden başkalarına aynı vaktin farz namazı için imamlık yapabilir. Kendi kıldığı nafile, cemaatin namazı da farz olarak geçerli olur (el-Cezirî, Kitabu’l-fıkh ale’l-mezahibi’l-erbaa, 238).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡