Mehmet Ali Birand'ı sevenleri sosyal medyada özlemle anıyor

Mehmet Ali Birand 17 Ocak 2013'te hayata gözlerini yumdu. Sevenleri bugün onu yıl dönümünde özlemle anıyor.

Mehmet Ali Birand'ı sevenleri sosyal medyada özlemle anıyor

Televizyonun sevilen yüzlerinden Mehmet Ali Birand'ın ölümünün üzerinden 6 yıl geçti. 17 Ocak 2013'te hayata gözlerini yuman Birand'ı bugün sosyal medyada seveneri saygı ve özlemle anıyor. 71 yaşında aramızdan ayrılan Mehmet Ali Birand'la ilgili çok sayıda tweet atıldı. 

Usta isim, meslek hayatı boyunca Kıbrıs harekatının perde arkasını, Türkiye'nin harekat sonrasındaki dış ilişkilerini ele alan "30 Sıcak Gün" (1976) ve Diyet (1979) Türkiye- Avrupa ilişkilerini konu olan ; "Bir Pazar Hikayesi" ve "Türkiye'nin Avrupa Macerası" TSK'nın işleyişini anlatan ve bir sivil biri tarafından yazılmış tek kitap olan "Emret Komutanım (1986) "12 Eylül 04.00" (1983) "Apo ve PKK." (1988) adlı kitapları yazdı. 1989'da "Kıbrıs" ardından 27 mayıs darbesini anlatan "Demirkırat" ve arka arkaya, "12 Mart"-"12 Eylül" ve "Özallı Yıllar" adlı belgesellere imza attı.

MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR?

Mehmet Ali Birand'ı sevenleri sosyal medyada özlemle anıyor

Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

İlköğrenimini Erenköy Zihnipaşa'da tamamlayan Birand, 1955 senesinde Galatasaray Lisesi'nde eğitime başladı. 

1962 senesinde liseden mezun olan Birand, lise mezuniyetinin ardınadan İstanbul Üniversitesi Filoloji Fakültesi Fransızca Bölümü'nde okumaya başladı. 

Bir süre eğitime devam ettikten sonra, maddi imkansızlıklar sebebiyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. 

Gazeteciliğe, Abdi İpekçi'nin vesilesiyle başlayan Birand, 1964 senesinde Milliyet'te çalışmaya başladı. 

Kendisiyle özdeşleşen 32. Gün programını ise, 1985 senesinde TRT'de yapmaya başladı. 

1986 senesinde Moskova'da açılan Milliyet bürosuna gitti. 

32. Gün ile ülke genelinde tanınmaya başlayan Mehmet Ali Birand'ın ilk büyük ses getiren olayı ise, 1988 senesinde Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan Abdullah Öcalan röportajıydı. Bu röportaj, terörist Öcalan ile yapılan ilk röportajdı ve yayınlandıktan sonra Milliyet Gazetesi toplatıldı, bir süre yayınlanması yasaklandı. 

1991 senesinde Türkiye'ye döndü. Sabah'ta çalışmaya başladı. 32. Gün programını da Show Tv'ye taşıdı. 28 Şubat döneminden sonra Sabah gazetesindeki görevi sonlandırıldı ve Show Tv'deki programı da yayından kaldırıldı. 

1997 senesinde Aydın Doğan, CNN Türk'ün kuruluşunda Birand'a görev verdi. 

2005 senesinde Kanal D Ana Haber Bülteni'nin Genel Yayın Yönetmeni oldu. 2009 senesinde ise hem CNN Türk hem de Kanal D'nin Genel Yayın Yönetmenliğini aynı anda üstlendi. 

İlerleyen dönemlerde pankreas kanserine yakalanan gazeteci, bir dizi seri ameliyat geçirdi. 

Tedavisi için, safra kesesindeki stentlerin değiştirilmesi gerekiyordu. Bu yüzden ameliyata giren Mehmet Ali Birand, ameliyattan sonra yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımdayken 17 Ocak 2013 tarihinde hayatını kaybetti. 

Anadolu Hisarı'ndaki aile kabristanında medfundur. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡