Erdoğan Manas Üniversitesi'ne ilişkin atama kararını imzaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye Manas Üniversitesi'ne ilişkin atamada Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanlığı'na Zafer Demircan, İkinci Başkanlığa Necati Yamaç, üyeliklere de İsmail Hakkı Arıkan, Afşın Burak Bostancı ve Mehmet Fatih Alptekin atandı.

Erdoğan Manas Üniversitesi'ne ilişkin atama kararını imzaladı

Nükleer Düzenleme Kurulu ile Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi'ne ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararlarda; Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanlığı'na Zafer Demircan, İkinci Başkanlığa Necati Yamaç, üyeliklere de İsmail Hakkı Arıkan, Afşın Burak Bostancı ve Mehmet Fatih Alptekin atandı.kırgızıstan hakkında bilgi

NÜKLEER DÜZENLEME KURULU'NA 5 ATAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararlarda, Nükleer Düzenleme Kurulu Başkanlığı'na Zafer Demircan, İkinci Başkanlığa Necati Yamaç, üyeliklere de İsmail Hakkı Arıkan, Afşın Burak Bostancı ve Mehmet Fatih Alptekin atandı.

MANAS ÜNİVERSİTESİ'NE METİN TOPCUOĞLU ATANDI

Ayrıca, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Denetleme Kurulu Üyeliğine Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Topcuoğlu atandı.

Erdoğan imza attı Resmi Gazete'de yayımlandı

MANAS ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLER

Kuruluşumuz ve Statümüz: Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti arasında 30 Eylül 1995 tarihinde imzalanan anlaşmayla kurulan Özel Statülü Devlet Üniversitesiyiz.

Kırgızistan Orta Asya’da yer alan bir Türk Cumhuriyetlerinden biri. Batısında Özbekistan, kuzeyinde Kazakistan, güneyinde Tacikistan, doğusunda ise Çin yer alır.

TARİHİ 

Yenisey Irmağı boyunda medeni bir hayat süren Kırgızlar Milad’dan sonra birinci yüzyılda Hun Devleti tabiyeti altına girdiler. Hunluların dağılması üzerine, Kırgızlar, Hakas Devletini kurdular. Dördüncü yüzyılda kurulan Hakas Devleti, Baykal Gölünden Tibet’e kadar olan kısma hakim oldu. 6. yüzyılda kurulan Göktürk Devleti ile mücadele eden Hakaslar, 840’ta Uygur Devletini yıktılar. 

10. yüzyılda Karahanlıların tesiriyle İslam dinini kabul eden Kırgızlar, 13. yüzyılda Moğolların hakimiyetini tanıdılar. On yedinci yüzyılda Rus istilasına karşı diğer Türk boylarıyla hareket ettiler. Kırgızların harp kabiliyetleri yüksekti. On dokuzuncu asırda Kırgız toprakları bütünüyle Rus hakimiyetine girdi. 1924 senesine kadar Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlıyken, 1925’te Kara Kırgız Özerk Oblastı adını aldı. Bir süre sonra Kara kelimesi kaldırıldı. 1936’da Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti haline getirildi ve Sovyetler Birliğini meydana getiren 15 İttifak Cumhuriyetinden biri haline geldi. 

Eski Sovyetler Birliğinin 1991’de dağılması üzerine, Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsız Devletler Topluluğuna üye oldu.


FİZİKİ YAPI

Ülke topraklarının büyük kısmı dağlarla kaplıdır. 3000 metreye kadar olan dağlar toprakların yarısından fazlasını kaplar. Tanrı Dağlarının bir parçası olan Kokpaalatau Sıradağları, Çin ile tabii sınırı meydana getirir. Yüksek dağların dorukları dört mevsim karla kaplıdır. Çok sayıda kısa nehir, dağlardan kaynaklanarak aşağılara doğru akar. Başlıca akarsuları Narin, Tar, Kubaş, Kızıl Su’dur. Dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Issık Gölü Kırgızistan topraklarında yer alır. Deniz seviyesinden 1609 m yükseklikte olan Issık gölü 6202 km2lik bir alana sahiptir. En derin yeri 702 metredir.


İKLİM

Kırgızistan’ın denizlerden uzak ve yüksek bir araziye sahib olması iklimi büyük ölçüde etkiler. Dağların etekleri sıcak çöl rüzgarları tesirindedir. Yüksek bölgelerde soğuk bir iklim hakimdir. Arada kalan bölgede bol yağışlı bir iklim görülür. Batı ve kuzeydeki sıradağlar yılda ortalama 600-900 mm, güney etekleri 200-335 mm, yüksek vadiler ise 100-150 mm civarında yağış alır. Yaz ile kış, gündüz ile gece arasında ısı farkı çok fazladır.

TABİİ KAYNAKLAR

Kırgızistan maden yönünden zengin yataklara sahiptir. Tanrı Dağlarında demir, cıva, sürme, altın; Fergana Vadisinde petrol ve gaz yatakları bulunur. Ayrıca kömür, tuz, kaolin, cam tozu yatakları vardır. Kömür yatakları 31 milyon ton rezerv ile Orta Asya’da birincidir. 

Bitki örtüsü ve hayvanlar: Dağların kuzeye bakan yamaçları ve alçak vadiler ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar ülke topraklarının ancak % 6’sını kaplar. Ormanlarda yabandomuzu, kurt, vaşak, dağkeçisi, as, geyik, leopar gibi av hayvanları yaşar.

NÜFUS VE SOSYAL HAYAT

Kırgızistan’ın nüfusu 4.468.000’dir. Başkent Bişkek olup nüfusu 641.000’dir. Nüfusun % 52.4’ü Kırgız, % 21’i Rus, % 12.9’u Özbek, % 2.5’i Ukraynalı, % 8.1’i diğer milletler, % 1.6’sı Tatardır. Kırgızistan 6 vilayete bölünmüştür. Bunlar Celiabad, Issıkul, Narin, Oş, Talas ve Çuy’dur. 

Kırgızistan yüksek bir eğitim düzeyine sahiptir. Ülkede 9 üniversite olup, ilk üniversite 1932’de kurulmuştur. Okuma yazma oranı % 99.8’dir. Ülke genelinde 1806 ortaokul, 48 teknik lise vardır. Diğer Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Kırgızistan’da eğitim devlet tarafından yapılırken 1992’de çıkarılan yeni kanunlarla özel okul ve üniversite eğitimine izin verildi. 

Kırgızlar Müslüman olup, Sünni ve Hanefi mezhebindedirler. Kırgızların İslamiyeti kabulünde tasavvuf büyükleri önemli rol oynamışlardır. Kırgızlarda mevcut olan güçlü kabile sistemi İslamiyetin hızlı yayılmasını sağlamıştır. Kırgızistan’da dini hayatın çok canlı olması, Orta Asya cumhuriyetleri içinde Özbekistan’ın dışında en çok bu cumhuriyette din aleyhtarı propaganda yapılmasına sebeb olmuştur. 1948’den sonra günümüze kadar Bişkek’te 100’e yakın İslamiyet aleyhtarı kitap basılmıştır. Aynı zamanda devamlı din aleyhtarı konferanslar veriliyordu. Buna rağmen bölgede İslamiyet unutulmamış, Kırgızistan bağımsızlığını kazandıktan sonra, gizli yapılan ibadetler, açık olarak yapılmaya başlanmıştır.

EKONOMİ

Ülke ekonomisi tarım ve madenciliğe dayalıdır. Daha çok hayvancılık kesimi ağırlıklı bir tarım ekonomisi hakimdir. Başlıca tarım ürünleri buğday, pamuk, şekerpancarı, mısır, tütün, sebze ve meyvedir. Dağlık bölgelerde yarış atları yetiştirilir, tavşan beslenir, arıcılık yapılır. En çok küçükbaş hayvan beslenir. 

Kırgızistan’da 1970’li yıllarda çeşitli madenler çıkarılmaya başlanınca maden sektörü büyük hızla gelişti. Makina, otomotiv, gıda, çimento, cam ve konserve fabrikaları başlıca sanayi kuruluşlarıdır. Akarsu üzerlerinde kurulan hidroelektrik santralleri ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulunur. Ülkede 600 civarında sanayi kuruluşu vardır.

Erdoğan imza attı Resmi Gazete'de yayımlandı

MANAS ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLER

Mütevelli Heyetimiz: Üniversitemizin genel yönetimi, ortak işletme-ortak idare prensibinden hareketle, taraf hükümetlerce atanan sekiz kişiden müteşekkil bir Mütevelli Heyet tarafından yürütülmektedir. Mütevelli Heyeti Başkanımız, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf TEKİN’dir.

Misyonumuz: Ortak kültür değerlerimizle donanmış, özgüveni yüksek, toplumsal sorumluluk sahibi, uluslararası düzeyde istihdam edilebilir bireyler yetiştirmektir.

Vizyonumuz: Üniversiteler dünyasında saygın bir üniversite olmaktır.

Hedeflerimiz: Eğitimde uluslararası marka olmak, bilimde cazibe merkezi haline gelmek, toplum ve iş dünyası için gerçek bir değer olarak konumlanmak, dünya bilimine katkı yapmak, uluslararasılaşmada örnek bir üniversite düzeyine ulaşmak, Türk dünyasının birlikteliğinde ve gelişmesinde etkin bir güç olmaktır.

Öğretim Dilimiz: Üniversitemizin öğretim dili Türkiye Türkçesi ve Kırgız Türkçesidir. Her iki dil de hazırlık sınıflarında ileri düzeyde öğretilmektedir.

 Çift Diploma: Üniversitemizin mezunları hem Türkiye’de ve Türkiye’nin diplomalarını tanıyan ülkelerde hem de Kırgızistan’da ve Kırgızistan’ın diplomalarını tanıyan ülkelerde geçerli çift diplomaya sahip olmaktadırlar. Bu, geniş bir coğrafyada istihdam edilebilme imkânı sağlamaktadır. Mezunlarımız 5 kıtada, 33 ülkede istihdam edilmektedirler.

Diploma Denkliği: Özel statülü bir Devlet üniversitesi olan Üniversitemizin diplomaları, Türkiye’de ve Kırgızistan’da Devlet üniversitelerinin verdiği diplomalara denktir ve aynı hakları sağlar.

Ücretsiz Öğretim: Yükseköğrenimleri için Üniversitemizi tercih eden öğrencilerimiz eğitim-öğretim ücreti ödememektedirler.

 Ücretsiz Formasyon Eğitimi: Üniversitemizde öğrencilerimize öğretmenlik yapabilmeleri için gerekli olan formasyon eğitimi, alanlarında deneyimli öğretim elemanları tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.
 6 Ülkeden Deneyimli Öğretim Üyesi Kadrosu: Üniversitemizde 6 ülkeden gelen 500’ü aşkın seçkin öğretim elemanı çalışmaktadır. Üniversitemizde öğrenim gören her öğrencimiz, uluslararası tecrübesi olan öğretim elemanlarından aldıkları mesleki eğitimle dünyadaki yoğun rekabete hazır olarak donatılmaktadırlar.

 Gelişmiş Fiziksel ve Teknolojik Altyapı: Üniversitemizde öğrencilerimizin her ihtiyacını çağın gereklerine göre karşılayan modern fiziksel ve teknolojik altyapı kurulmuştur. İleri teknolojik cihazlarla oluşturulan eğitim-araştırma laboratuvarlarımız, radyo ve televizyon stüdyolarımız, dijital tabanlı okuma ve öğrenme merkezlerimiz, akıllı sınıflarımız, dersliklerimiz ve amfilerimiz, toplantı ve konferans salonlarımız, yüksek hızlı kablolu ve kablosuz internet bağlantılarımız bunlara örnektir.

 14 Ülkeden Öğrenci Çeşitliliği: Üniversitemizde Türk dünyası ülkeleri başta olmak üzere 14 ülkeden gelen öğrencilerimiz, birlikte yükseköğrenim görmektedirler. Öğrencilerimiz bu imkânla, mezuniyet sonrasında kendilerine işlerinde, sosyal hayatlarında ve kişisel ilişkilerinde ömür boyu destek verecek bir ‘network’e sahip olmaktadırlar.
Çok Kültürlü ve Huzurlu Kampüs Ortamı: Üniversitemiz Orta Asya’da örnek bir kampüs üniversitesi olup huzur ikliminin hâkim olduğu yaşayan bir organizmadır

24 Saat Ücretsiz Sağlık Hizmeti: Poliklinik donanımına sahip, deneyimli doktorlarımızın ve sağlık personelimizin hizmet verdikleri Sağlık Merkezimizde öğrencilerimiz her gün 24 saat ücretsiz muayene ve tedavi olabilmektedirler.

 Uygun Koşullarda Barınma ve Dengeli Beslenme: Üniversitemizde Kırgızistan dışından gelen öğrencilerimizin tamamına ilk yıl öğrenci evlerimizde yaşama imkânı sağlamaktayız. Öğrenci evlerimizde kalan öğrencilerimiz, 24 saat sıcak su ve internet gibi imkânlarla evlerindeki rahatlığı yaşamaktadırlar.

5 Kıtada 33 Ülkede İstihdam: Üniversitemizin mezunları iş arayan değil, öğrenimleri boyunca elde ettikleri mesleki bilgi ve beceri sayesinde iş için talep edilen bireylerdir. Bugüne kadar mezun ettiğimiz öğrencilerimizin sayısı 6869’dur. Bu mezunlarız 5 kıtada 33 ülkede Üniversitelerini başarıyla temsil etmektedirler.

Çok Renkli Sosyal, Kültürel, Sanatsal ve Sportif Faaliyetler: Üniversitemizde her eğitim-öğretim döneminde birbirinden renkli çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir. Her öğrencimiz ilgi duyduğu sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyete katılabilmekte, artık birer marka haline gelmiş olan spor takımlarımızda ve kültür-sanat gruplarımızda yeteneklerini sergileyebilmektedirler.

Rusça ve Çince Öğrenme İmkânı: Üniversitemizde dileyen her öğrencimiz dünyada önemi gittikçe artan Rusça ve Çince öğrenme imkânı bulabilmektedir. Ana dili Rusça ve Çince olan öğretim elemanlarımızın verdikleri kurslara katılan öğrencilerimiz, yükseköğrenimleri boyunca kendilerini birkaç dil bilen bireyler olarak yetiştirebilmektedirler. Ülkede konuşulan ikinci dil olan Rusça, yaşamın her alanında uygulamalı olarak öğrenilebilmektedir. Üniversitemizde Batı dillerini öğrenme imkânı da bulunmaktadır.
Uluslararası Öğrenci Değişim Programları: Öğrencilerimiz uluslararası öğrenci değişim programlarımıza katılarak, gittikleri ülkelerdeki ve üniversitelerdeki farklı kültürlerden ve farklı öğretim elemanlarının bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilmektedirler.
 

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Önceden çoğunluk bizde değildi karar alamıyorduk diye duyurdular! İBB o şirketleri satma kararı alıyor
Önceden çoğunluk bizde değildi karar alamıyorduk diye duyurdular! İBB o şirketleri satma kararı alıyor
Ahmet Türk'ün Belediye Başkanlığı düşecek mi? Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ cezaevinden çıkacak mı?
Ahmet Türk'ün Belediye Başkanlığı düşecek mi? Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ cezaevinden çıkacak mı?
Bitcoin Yeniden Canlandı: Son 2 Ayın En Yüksek Seviyesi Görüldü
Bitcoin Yeniden Canlandı: Son 2 Ayın En Yüksek Seviyesi Görüldü
Son dakika! Kobani davasında karar çıktı! Selahattin Demirtaş kaç yıl ceza aldı, cezaevinden çıkabilecek mi?
Son dakika! Kobani davasında karar çıktı! Selahattin Demirtaş kaç yıl ceza aldı, cezaevinden çıkabilecek mi?
Çok Okunanlar
BBP lideri Destici cezalar hakkında konuştu: “Daha ağır cezaların verilebilirdi”
BBP lideri Destici cezalar hakkında konuştu: “Daha ağır cezaların verilebilirdi”
16 Mayıs Perşembe günlük burç yorumları| Bugün burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
16 Mayıs Perşembe günlük burç yorumları| Bugün burç yorumları nelerdir, sizleri neler bekliyor? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Gram altın ne kadar? Çeyrek, yarım, tam ve ons altın ne kadar? 16 Mayıs 2024 perşembe güncel altın fiyatları
Gram altın ne kadar? Çeyrek, yarım, tam ve ons altın ne kadar? 16 Mayıs 2024 perşembe güncel altın fiyatları
Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı? 16 Mayıs Perşembe İstanbul'da hava durumu hava durumu
Bugün hava durumu nasıl olacak, sıcaklıklar ne kadar olacak, yağmur yağacak mı? 16 Mayıs Perşembe İstanbul'da hava durumu hava durumu
Yorumlananlar
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor