DPB Görüşü | Naklen atanan personelin şube başkanlığının devam edip etmeyeceği hakkında

Bölge Müdürlüğünde görev yapmakta iken aynı bölge kapsamı içerisindeki bir ilin Sendika Şube Başkanı olarak seçilen ve ardından kendi isteği ile başka bir Bölge Müdürlüğüne naklen atanan personelin şube başkanlığının devam edip etmeyeceği hakkında 23.10.2

DPB Görüşü | Naklen atanan personelin şube başkanlığının devam edip etmeyeceği hakkında

ÖZET: Bölge Müdürlüğünde görev yapmakta iken aynı bölge kapsamı içerisindeki bir ilin Sendika Şube Başkanı olarak seçilen ve ardından kendi isteği ile başka bir Bölge Müdürlüğüne naklen atanan personelin şube başkanlığının devam edip etmeyeceği hakkında 23.10.2009/18932

                 Genel Müdürlüğünüz taşra teşkilatı, ……… Bölge Müdürlüğünde görev yapmakta iken …….. İl Sendika Şube Başkanı olarak seçilen ve ardından kendi isteği ile ……. Bölge Müdürlüğüne naklen atanan personelin şube başkanlığının devam edip etmeyeceği hususlarında tereddütte düşüldüğü ve Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.

                Bilindiği üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun “Tüzük” başlıklı 7’nci maddesinde; “ Sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

             ……,

            j) Sendika şubelerinin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri, genel kurulların toplantılarına ve kararlarına ilişkin usul ve esaslar ile sendika genel kurulunda şubelerin temsil şekli...,” hükümleri yer almaktadır.

                Ayrıca, Mezkur Kanununun “Sendika üyelerinin  ve yöneticilerinin güvencesi” başlıklı 18’inci maddesinde; “ …. İzine ayrılmayan yönetim kurulu üyeleri haftada bir gün kurumlarından izinli sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.

                Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, bir sendika şubesinin faaliyet alanı ile görev ve yetkilerinin, sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde belirtilmesi gerekmektedir. İlgili Tüzük hükümlerine göre personelin halihazırda çalıştığı Genel Müdürlüğünüz ……. Bölge Müdürlüğünün, ……. İli Şube Başkanlığının faaliyet alanı kapsamında bulunması durumunda başkanlık görevini yürütebileceği ve haftada bir gün izinli sayılabileceği, ilgili tüzük hükümlerine göre çalıştığı işyerinin ……. İli Şube Başkanlığının faaliyet alanında bulunmaması durumunda ise bu görevi yürütmesinin mümkün bulunmadığı ve haftada bir gün izinli sayılamayacağı değerlendirilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡