Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 900 metre rakımlı Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde yaylaya çıkan göçerler, yaz aylarında ürettiği peynirleri daha sonra satmak ve tüketmek üzere 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor.

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

Akseki ilçesi Çimi Yaylası'na çıkan Yörükler, atalarından kalan geleneği sürdürerek ürettikleri peynirleri yaz aylarında sıcaklığı eksi 5-10 derece olan kar obruğunda saklıyor. Vatandaşlar, mağarada saklanan peynirlerin daha lezzetli olduğunu ve bozulmadığını söyledi.

ORGANİK SOĞUK HAVA DEPOSU

Bilal Arıcı, obruğun organik soğuk hava deposu olduğunu söyleyerek, "Burası kar deliği yani bir anlamda kar deposudur. Bu kar obruğu kış ayında yağan karlar ile dolar. Yaz ayında yaylaya çıktığımızda yaylada elektrik olmadığı için bozulacak tüm gıdalarımızı burada saklarız. Bu deliklerin içerisinde bol miktarda peynir, yağ ve yoğurt saklanmaktadır. Sahibi ihtiyacı olunca buradan çıkarıp evine götürür" dedi. Arıcı, "Buradaki kar obruğu çok soğuk ve serindir. Buradaki peynir, yoğurtlarımızı ve buna benzer gıdalarımızı saklama deposu olarak kullanmaktayız. Yaz ayında Antalya'da hava sıcaklığı 35- 40 derece iken burası bizim bulunduğumuz yerde sıfırın altına kadar inmektedir. Bu soğuklukta doğal peynir, yoğurt ve yağlarımızı saklamaktayız. Buzdolabı gibi kullanmaktayız" diye konuştu.

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

En iyi peynirin tuluma basılan peynir olduğunu dikkat çeken Arıcı, "Tulum peyniri deriye basılır. Yaklaşık 3,5 ay kar obruğunda bekletilir. Daha sonra pazarlara götürerek satarız. Eskiden atalarımız peynirleri bu şekilde deri tulumlara basarlardı. Yeni nesil derilere basılan peynirin lezzetini bilmezler. Keçi derilerinden elde ettiğimiz tulumun üzeri tüylü olduğu için fazla tercih etmediklerinden bidonlara da basıyoruz. Aslında tulum peynirinin lezzeti ve kalitesi çok daha farklıdır" şeklinde konuştu.

Manavgat ilçesinden Nisan Mayıs aylarında hava şartlarına göre yaylaya çıktıklarını anlatan Arıcı, "Yaylada keçilerimiz, koyunlarımız doğal ortamda beslenmektedirler. Keçilerden elde ettiğimiz sütten yayıklarda yağ çıkartırız. Ayrıca yine elde ettiğimiz sütten yaptığımız peynirleri ve yağları sıfırın altında 10-15 derece olan ve derinliği 35-40 metreyi bulan kar obruğuna getiriyoruz. Burada üç buçuk dört ay gibi bir süre durduktan sonra yayla göçüne doğru peynirleri çıkararak pazara götürüyoruz" dedi.

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

PEYNİRLERİN SİPARİŞİ YAZIN VERİLİYOR

Çimi Yaylası'nın peynirinin meşhur olduğunu ve oldukça lezzetli olduğunu söyleyen Arıcı, "Bizim peynirlerimiz daha pazara çıkmadan satılır. Biz yaylaya çıkmadan zaten sürekli müşterilerimiz siparişlerini bize verirler. Çoğu zaman siparişleri bile yetiştiremiyoruz. Eski müşterilerimiz tulum peynirinin lezzetini bildiklerinden peynirleri keçi tulumuna bastırırlar. Kimi müşterilerimiz ise bidonlara bastırırlar. Biz de yayla dönüşümüzde peynirleri obruktan çıkarıp kendilerine teslim ediyoruz"  ifadesini kullandı.

Keçilerden elde ettikleri sütün yağını almadıklarını söyleyen Arıcı, "Biz peynirlerin yağını kesinlikle almıyoruz. Peynirlerimiz tam yağlı peynirdir. Obrukta doğal ortamda bekleyen deri ve bidonlardaki peynirin suyu kendi haline çekilir. Ayrı bir lezzet verir. Yaylada keçilerimize fenni yem vermiyoruz. Keçilerimiz doğal ortamda beslendiği için peynirlerimiz çok lezzetli oluyor" şeklinde belirtti.

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

Yazın siparişini aldıkları peyniri, 40 metrelik kar obruklarında muhafaza ediyor

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Silikonlarını bu paylaşımla duyurdu! Herkesin vardı, bir bende yoktu
Silikonlarını bu paylaşımla duyurdu! Herkesin vardı, bir bende yoktu
Evde Bakım Yardımı yattı mı? Evde Bakım maaşı yatan iller
Evde Bakım Yardımı yattı mı? Evde Bakım maaşı yatan iller
Yapıkredi kurban bayramı öncesi desteği açıkladı! 1200 lira destek ödemesi yapılacak
Yapıkredi kurban bayramı öncesi desteği açıkladı! 1200 lira destek ödemesi yapılacak
Vakıfbank 20 maaşa kadar kredi veriyor! Hemen başvuru yapın
Vakıfbank 20 maaşa kadar kredi veriyor! Hemen başvuru yapın
Çok Okunanlar
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Tuğba Ekinci sahneye jartiyerle çıktı yer yerinden oynadı görenler gözlerine inanamadı
Tuğba Ekinci sahneye jartiyerle çıktı yer yerinden oynadı görenler gözlerine inanamadı
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Fatih Terim'in Panathinaikos'tan ayrılmasından sonra Yunanistan'da olay yorumlar! İşte o yorumlar
Fatih Terim'in Panathinaikos'tan ayrılmasından sonra Yunanistan'da olay yorumlar! İşte o yorumlar
Yorumlananlar
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor