Manşetler
Haber Arşivi
Bölge Gündem Haber
  • Finans
  • Güncel
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Magazin
  • İstanbul 18 °C
24
15:23 Tepkilere neden olmuştu! Kamuda görevli uzman/yöneticilere 30 bin TL seyyanen zam geri çekildi
14:54 Ünlü spikerlere uyuşturucu operasyonu! Ela Rumeysa Cebeci, Meltem Acet ve Hande Sarıoğlu gözaltına alındı
14:25 Türk futbolunda şike, bahis, kara para şoku! Aralarında Süper Lig futbolcuları ve kulüp başkanlarında bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı
15:52 Adliye soygununa ilişkin önemli gelişme: Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin hakkında soruşturma!
14:45 Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl'ün mutlu günü: Can ismini verdikleri evlatları dünyaya geldi!
13:22 Tuzla’da Engelsiz Fest coşkusu
13:09 Yunanistan'ın ''Ege'yi füzelerle kapatacağız'' küstahlığına, MSB'den tokat gibi yanıt: Sizi bertaraf ederiz!
12:31 Türkiye'nin gündemine oturan adliye soygununun tüm detayları ortaya çıktı!
11:01 Öğrencilere vergi jesti: Meclis'e sunuldu, ÖTV ve KDV'den muaf olacaklar!
10:36 55 bin mahkuma tahliye yolu göründü: 11. Yargı Paketi'nin ilk 15 maddesi kabul edildi, işte önemli detaylar...
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Sağlık
  4. Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat!

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat!

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda etin kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması gibi aşamalarda el hijyeni, maske ve sosyal mesafe kurallarının ihmal edilmemesi uyarısında bulunuldu. Bayramda sağlıklı beslenmenin önemi de vurgulandı.
YAYINLAMA: 28 Temmuz 2020 13:41
GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2020 14:00
Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 1 112

Sağlık Bakanlığı verilerinden toparlanan bilgilere göre, tatlı, şeker ve kırmızı et tüketiminin miktarının ve sıklığının arttığı Kurban Bayramı'nda, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 2 212

Kurban Bayramı'nda , sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli alınmasına her zaman özen gösterilmesi önem arz ediyor.

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 3 312

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerinbayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve aşırıya kaçmaması söyleniyor.

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 4 412

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açıyor. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalarının kurban etlerini hemen tüketmemeleri, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketilmesi gerekiyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 5 512

Sakatat tüketiminin de arttığı Kurban Bayramı'nda özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları söylenenler arasında yer alıyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 6 612

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİ?

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bakımdan etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması uyarısında bulunuluyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 7 712

Fazla yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerekiyor. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminler içeren ancak C ve E vitamininden yoksun olan etin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için önemli olduğu biliniyor.

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 8 812

Etle yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesi özellikle kuyruk yağı ve tereyağının et yemeklerinde kullanımından kaçınılması, etlerin ızgara pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanması tavsiye ediliyor. Etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesine  özen gösterilmesi söyleniyor.

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 9 912

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALI?

Kesilen  kurban etlerinin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, etin kesim sonrasında hijyen kurallarına ve pandemi sürecinde uygun sosyal mesafeye dikkat edilip en kısa sürede soğutulma ve parçalama işleminin gerçekleştirilmesi, buzdolabında dinlendirilmesi sonrasında dondurularak saklanması öneriliyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 10 1012

Kurban etlerinin büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılması ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması öneriliyor.

Kolay bozulabilme potansiyeli yüksek besinler olan etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesinin bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturabileceği bu nedenle sağlığı tehdit edebileceğine dikkat çekiliyor. 

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 11 1112

Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyve doğranmaması gerekiyor. Bayramlarda da etin, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda, çeşitlilik yaratmak için diğer besin grupları olan "süt (süt, yoğurt, ayran, peynir vb) grubu", "ekmek (tahıl; makarna, bulgur, pirinç ) grubu", "sebze grubu" ve "meyve grubu" ile aynı öğünde tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.

Kurban Bayramı'nda etlerin nasıl tüketildiğine dikkat! 12 1212

Besin güvenliği sağlamada etlerin kurbanlık olarak kesiminden hazırlanması pişirilmesi ve tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda hijyene dikkat edilmesi, hayvanın kesimi ve etin işlenmesi sırasında maske kullanılması, el hijyeni ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi konusunda uyarılıyor.


Bölge Gündem Haber © 2013 - 2024
Anasayfa
Künye
Hakkımızda
İletişim
Gizlilik



Türkiye ve Dünya'dan Bölge Haberleri Son Dakika Haberler


Günün Tüm Önemli haberleri Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan son dakika gelişmeleri artık Bölge Gündem'de.
Bölgenizin Gündemini size ulaştıran haber sitesi..

  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Dizi Haberleri
  • Elektrik Abonelik Ücreti
  • Halil Konakçı
  • Exxen Üyelik Ücreti
  • Sabah Ezanı Kaçta
  • Kanal Frekansları
  • Esra Ezmeci
  • Şans Topu Sonuçları
  • Sayısal Loto Sonuçları
  • Süper Loto Sonuçları
  • Dini Sözler
  • Onlyfans Nedir?
  • Doğum Kontrol Hapı
  • TDK Sözlük Anlamları
  • Üniversite Taban Puanları
  • 2023 Taban Puanları
  • PTT Kargo Fiyatları
  • Türksat Otomatik Arama
  • Masterchef Şampiyonları
  • Maaşı Ne Kadar
  • Öğretmen Maaşı
  • 2023 Seçim Sonuçları
  • 2023 Ramazan İmsakiyesi
  • Site Haritası
  • Site Arşivi
logo-dark-250.png


Haber Portalı Yazılımı
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Bölge Gündem Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin