Bilim insanları tarafından 600 bin kişinin beslenme verilerinin incelenmesi üzerine çıkan sonuçlarına göre, bitkisel diyetli beslenenlerin, Covid-19’a yakalandığı taktirde hastalığı ağır geçirme olasılığının daha az olduğu belirtildi. Veriler ışığında, hastalığa yakalanma riskinin uygulanan diyet ve bireylerin yaşadığı bölgelerin sosyoekonomik durumlarıyla açık şekilde ilişkilendirilir düzeyde olduğu ifade edildi.
Bilimsel araştırmaya göre yeşil bitkiler Covid-19 riskini azaltıyor
17
27
Yapılan çalışmalarda Pandemiden önce beslenme alışkanlıklarıyla ilgili ankete katılım gösterenlerin yüzde 19’unun Covid-19’a yakalandığı aktarıldı. Araştırmada insanların nasıl beslendiklerine daha geniş kapsamlı olarak bakıldı.
37
Yapılan ankette, her katılımcının diyetinin değerini yansıtan bir ‘diyet kalite puanı’ oluşturuldu. Yüksek kalite puanları alan kişiler meyve, sebze ve tam tahıllar gibi bitki bazlı gıdaların yanı sıra yağlı balıklar, daha az işlenmiş gıdalar ve rafine karbonhidratlar içerdiği belirlendi. Düşük kalite puanı alanlar ise aşırı işlenmiş gıdaların ve düşük miktarda bitkinin olduğu beslenmelerde görüldü.
47
Araştırmacılar sonucunda en kaliteli diyeti uygulayan kişilerin, en az besleyici diyete sahip olanlara göre Covid-19’a yakalanma olasılığının yüzde 10 daha az olduğunu vurguladı.
57
Bitkisel diyet uygulayan kişilerin, hastalığı ağır geçirme riskinin yüzde 40 daha az olduğu kaydedildi.
67
İncelemelerde, sosyoekonomik faktörlerin, Covid-19’un yayılımında önemli bir yeri olduğu ifade edildi.
77
Araştırmacılar, bu beslenme koşullarının Covid-19 vakalarını yaklaşık dörtte bir kadar önlenebileceğini vurguladı. Uzmanlar, halk sağlığının iyileştirilmesinin önemini belirtti.