Dr. Fevzi Özgönü B12 vitaminin görevlerini sıraladı:
B12 vitamin eksikliği kansızlığa yol açıyor! Bu besinlerle B12 vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz
114
214
B12 vitaminin görevlerinin başında kemik iliğinde, kan hücrelerinin üretiminde görevlidir. Eğer vücudumuzda kan hücrelerinin üretim için yeterince B12 vitamini yoksa o zamanda üretilen kan hücreleri kalitesiz olur ve kansızlık şikayeti başlar.
314
Eğer kansızlık şikayetiniz varsa mutlaka B12 vitamini eksikliğine de bakılması gerekir. Bazen sadece demir tedavisi tek başına kansızlık tedavisinde yeterli olmaz yanında B12 takviyesi de gerekir
414
Bir diğer görevi de sinir hücrelerinin, özellikle beyinde bulunan sinir hücrelerinin bilgiyi oluşturma, onu saklama ve bilgiyi aktarma görevlerini yapmasında yardımcıdır. Eğer B12 yeterince vücudumuzda yoksa bizde unutkanlık başlar.
514
Sık sık eskiden çok kolay hatırladığımız, olayları veya kişileri, onların adlarını hatırlayamayız.
614
Bazen de bildiğimiz bilgileri başkalarına aktarırken zorlanırız
714
B12 vitamini vücudumuz tarafından üretilemez mutlaka dışarıdan alınması gerekir.
814
Yiyecekler ile aldığımız B12 vitamininin de sorunsuzca sindirim sisteminden emilmesi gerekir ancak bu işlemlerden sonra vücudumuz tarafından kullanılabilir.
914
B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal proteinlerdir. Hayvansal protein yemeyen veya çok fazla ekmek hamur işi gıdaları tüketen, et yerine bakliyattan protein almaya çalışan kişilerde B12 vitamin eksikliği muhakkak oluşmaktadır.
1014
Halk arasında bakliyat grubu besinlerin ve tahılların bol miktarda B vitamini içerdiği bilinir fakat burada atlanılan durum B grubu vitaminleri değil B12 vitamininin alınması olduğundan sebzelerde, salatalarda, meyvelerde, şekerli gıdalarda, unlu gıdalarda, tahıl ve bakliyat gurubu besinlerde B12 vitamin bulunmaz.
Dr. Fevzi Özgönül, B12 vitaminini alacağımız en güzel besinleri ise şöyle sıraladı;
1114
Deniz ürünleri: en çok B12 vitamini balık yumurtasında bulunur, uskumru, somon, sardalye ve ton balıkları da yüksek B12 vitamini içerir.
1214
Etler: kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi, ördek ve kaz ciğerleri de yüksek B12 içeren besinlerdendir.
1314
Sığır, dana ve kuzu eti de hem B12 hem de çinko ve demir bakımından da zengin besinlerdir.
1414
Peynir ve yumurta da yüksek B12 dışında protein ve kalsiyum da içerir.