Manşetler
Haber Arşivi
Bölge Gündem Haber
  • Finans
  • Güncel
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Magazin
  • İstanbul 14 °C
24
11:38 Jack Paul ringi salladı: Mike Tyson'ı dünyanın gözü önünde yere serdi!
11:25 Bakan Güler müjdeyi verdi: Askerleri sevindirecek düzenleme yolda!
11:03 Eski ABD başkanı Pedofili sapık çıktı: Epstein, Bill Clinton hakkındaki o belgeleri yayınladı!
10:46 Pitbull bir anda caminin içine daldı, cemaatin ödünü kopardı!
10:31 2025 Türkiye'nin güzeli belli oldu: Sıla Saraydemir kimdir? 2025 Miss Turkey Birincisi Sıla Saraydemir Kaç Yaşında, Nereli?
10:10 Çağlayan Adliyesi karıştı: Martı TAG sürücüleri ve taksiciler birbirine girdi!
10:02 Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran'ın evine şok baskın! Saran, ifade vermek için apar topar İstanbul'a geldi
09:47 Altın hafta sonu kaç TL'den satılıyor? Bugün 1 gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını ve ONS altın alış - satış fiyatı ne kadar?
09:35 Şimdi gözler ortak raporda: 20 Aralık 2025 Cumartesi, güncel gazete manşetleri...
09:11 Meteoroloji saat verdi! O illerimizde kuvvetli sağanak yağış etkili olacak! Bugün hava nasıl, cumartesi hava nasıl olacak?
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Gündem
  4. Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat

Koronavirüs salgınında gıda güvenliğinin önemine vurgu yapan Gıda Mühendisi Dr. Zeynep Tacer Caba, özellikle et ürünlerinde el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Çiğ ve yeterince pişirilmemiş gıdalar, mikrobiyolojik olarak risk kaynağı olabilir” dedi.
YAYINLAMA: 14 Nisan 2020 16:13
GÜNCELLEME: 14 Nisan 2020 16:23
Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 1 110

Hukuk, ekonomi, eğitim ve gıda gibi birçok alana etki eden koronavirüs salgını, kişilerde önlem düzeyini en üst seviyeye çıkarmış durumda. Neredeyse hayatımızın tamamında değişikliğe yol açan salgın nedeniyle evimize giren gıdalar ve ürünlerin nasıl temizlenmesi gerektiği de bir hayli önem taşıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 2 210

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Gastronomi Bölüm Başkanı ve Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Tacer Caba, gıda güvenliğinden, temizliğine kadar dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 3 310

"Yeterince pişmemiş gıdalar riskli"

Koranavirüs nedeniyle artan hijyen konusunda gıda ürünlerinde dikkat edilmesi hususlara dikkat çeken Zeynep Tacer Caba, “Gıdaları temizlemeden önce kendi ellerimizi en az 20 saniye boyunca sabunla ve ılık su ile yıkamalıyız. Özellikle et ve et ürünlerine dokunduktan sonra da mutlaka bu şekilde kendi el temizliğimizi gerçekleştirmeliyiz.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 4 410

Çiğ meyve, sebzeleri kabuklarını soymadan, mutlaka akan temiz su altında ovarak yıkamalıyız, gerekli durumlarda yüzey temizliği için fırça da kullanılabilir. Farklı gıda grupları örneğin, çiğ sebze, çiğ et, pişmiş yemek gibi gıdalarda farklı bıçak, kesme tahtası vb. mutfak ekipmanları kullanılması yoluyla bunlar arasındaki olası çapraz bulaşmaları engellemeliyiz.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 5 510

Özellikle çiğ gıdalar ve yerince pişirilmemiş (merkezi sıcaklığı en az 15 saniye 74°C olacak şekilde pişirilmeli) hayvansal gıdalar mikrobiyolojik olarak daha fazla risk kaynağı olabilir” şeklinde konuştu.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 6 610

"Ambalajların bozulmamasına dikkat edin"

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Tacer Caba, virüslerin gıdalar üzerinde bulunabildiğini ancak bakterilerden farklı olarak çoğalabilmek için mutlaka canlı hücrelere ihtiyaç duyan mikroorganizmalar olduğunu ifade etti. Caba, “Ulusal ve uluslararası resmi kuruluşların (Sağlık Bakanlığı, FAO, WHO, FDA) açıklamalarına göre Covid-19 hastalığı etkeni olan SARS-CoV-2 virüsü, insanlara solunum yoluyla yani enfekte bir kişinin ağızdan veya burnundan gelen öksürük ve hapşırma damlacıkları veya bu damlacıkların bulunduğu yüzeylere temas yoluyla bulaşmaktadır.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 7 710

Gıda bu anlamda enfekte kişilerin solunum damlacıklarının bulunduğu bir yüzey olabilir. Ancak şu ana kadar korona virüs hastalığı için gıda kaynaklı bir bulaşma bulgusu bulunmamaktadır. Gıda güvenliği ve etkili hijyen uygulama kurallarının gıda zincirinin tüm aşamalarında uygulanması azami önem taşımaktadır.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 8 810

Korona virüs için gıda kaynaklı bulaşma bulgusu belirlenmemiş olmasına karşın, gıda ürünlerinin soframıza gelene kadar tüm aşamalarda gıda güvenliği kurallarına uygun üretildiği gıda üreticilerinden alışveriş yapmaya ve ürünlerin ambalaj bütünlüğünün herhangi bir aşamada bozulmamış olmasına dikkat etmek gerekli.” dedi.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 9 910

Dışarıdan sipariş vermek güvenli mi?

Koronavirüs nedeniyle dışardan gıda siparişinin artmasıyla ilgili konuşan Dr. Caba, son olarak şunları söyledi; “Gıda üretim, işleme, servis ve sevk işlemleri sırasında gıda güvenliği ve genel hijyen şartlarının etkin bir biçimde sağlandığına emin olunduğu koşullarda COVID-19 hastalığı için gıda kaynaklı bulaşma bulgusu bildirilmediğinden yemek siparişi verilebilir.

Uzmanlar uyarıyor: Salgında et tüketimine dikkat 10 1010

Ancak, enfekte olan personel ile olası bir temasın gıda zincirinin her aşamasında engellenmiş ve gıda ile temas eden her türlü yüzeyde (ambalaj dahil) hijyen şartlarının sağlanmış olduğundan emin olunması büyük önem taşımaktadır. Çiğ ve yeterince pişirilmemiş gıdalar risk kaynağı olabilir”


Bölge Gündem Haber © 2013 - 2024
Anasayfa
Künye
Hakkımızda
İletişim
Gizlilik



Türkiye ve Dünya'dan Bölge Haberleri Son Dakika Haberler


Günün Tüm Önemli haberleri Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan son dakika gelişmeleri artık Bölge Gündem'de.
Bölgenizin Gündemini size ulaştıran haber sitesi..

  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Dizi Haberleri
  • Elektrik Abonelik Ücreti
  • Halil Konakçı
  • Exxen Üyelik Ücreti
  • Sabah Ezanı Kaçta
  • Kanal Frekansları
  • Esra Ezmeci
  • Şans Topu Sonuçları
  • Sayısal Loto Sonuçları
  • Süper Loto Sonuçları
  • Dini Sözler
  • Onlyfans Nedir?
  • Doğum Kontrol Hapı
  • TDK Sözlük Anlamları
  • Üniversite Taban Puanları
  • 2023 Taban Puanları
  • PTT Kargo Fiyatları
  • Türksat Otomatik Arama
  • Masterchef Şampiyonları
  • Maaşı Ne Kadar
  • Öğretmen Maaşı
  • 2023 Seçim Sonuçları
  • 2023 Ramazan İmsakiyesi
  • Site Haritası
  • Site Arşivi
logo-dark-250.png


Haber Portalı Yazılımı
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Bölge Gündem Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin