Manşetler
Haber Arşivi
Bölge Gündem Haber
  • Finans
  • Güncel
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Magazin
  • İstanbul 20 °C
24
15:23 Tepkilere neden olmuştu! Kamuda görevli uzman/yöneticilere 30 bin TL seyyanen zam geri çekildi
14:54 Ünlü spikerlere uyuşturucu operasyonu! Ela Rumeysa Cebeci, Meltem Acet ve Hande Sarıoğlu gözaltına alındı
14:25 Türk futbolunda şike, bahis, kara para şoku! Aralarında Süper Lig futbolcuları ve kulüp başkanlarında bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı
15:52 Adliye soygununa ilişkin önemli gelişme: Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin hakkında soruşturma!
14:45 Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl'ün mutlu günü: Can ismini verdikleri evlatları dünyaya geldi!
13:22 Tuzla’da Engelsiz Fest coşkusu
13:09 Yunanistan'ın ''Ege'yi füzelerle kapatacağız'' küstahlığına, MSB'den tokat gibi yanıt: Sizi bertaraf ederiz!
12:31 Türkiye'nin gündemine oturan adliye soygununun tüm detayları ortaya çıktı!
11:01 Öğrencilere vergi jesti: Meclis'e sunuldu, ÖTV ve KDV'den muaf olacaklar!
10:36 55 bin mahkuma tahliye yolu göründü: 11. Yargı Paketi'nin ilk 15 maddesi kabul edildi, işte önemli detaylar...
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Dünya
  4. Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri

Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri

Maltepe sahilinde bu hafta yapılacak olan Bitlis Tanıtım Günlerinde ne yesem diyorsanız doğru yerdesiniz. Bitlis'in en güzel yöresel lezzetlerini galerimizde bulşabilirsiniz. Büryan kebabından Bitlis köfteye kadar..
YAYINLAMA: 30 Kasım 2017 17:29
GÜNCELLEME: 20 Şubat 2019 04:49
Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri 1 14

Bitlis Köftesi - Bitlis kadını için yapılması açısından olgunluğun bir ölçüsü sayılan bu yemek için gerekli malzemeler ; 1 kg sinirsiz ve yağsız but eti, 1 kg ince bulgur, 1/2 kg şereh (beden) yağı, yarım baş soğan, bir miktar toz biber, kara biber, iki adet ekşi nar veya limon suyu ve yeteri kadar tuz.

Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri 2 24

 BÜRYAN KEBABI - Ana-dolu’nun bazı yerlerinde yapılan tandır kebabından çok farklı bir şekilde yapılan büryan için “Hevur” denilen erkek keçi eti tercih edilir, bulunmadığı taktirde erkek koyun eti kullanılır, kebabın yapılışında büyük bir rol oynayan tandırın ebatları şöyledir; Ham toprakta 2,5m derinliğinde bir çukur kazılır. Çukurun ağız genişliği 45cm , dip genişliği ise 125cm’dir. Büryancı piyasanın en nazik ve yağlı etinden birkaç gövde alır gövde dışındaki yağları kopmayacak şekilde kat kat bıçakla etten ayırarak sarkıtılır. Bu et iyice yıkandıktan sonra ince Tuzla her tarafı iyice tuzlanır. Gövdenin üst tarafına fazlaca tuz vurulur. Büryancılar etin durumuna göre ne kadar tuz vurulacağı konusunda ihtisas sahibidirler.

Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri 3 34

Tandırda alevli ateş yanıp söndükten ve tavını aldıktan sonra madeni bir leğene bir miktar su konulup, çengeller takılarak tandırın dibine indirilir. Et gövdelerinin de üst tarafına çengeller takılarak tandırın ağzına bırakılan demir çubuktan sarkıtılır. Taş olan tandır kapağı kapatılarak etrafı kırmızı çamurla hava almayacak şekilde sıvanır. Böylelikle et tandırın içerisinde hem pişer hem de suyun buharı ile yumuşar.

Bitlis Tanıtım Günlerinde Ne Yesem | Bitlis'in Yöresel Lezzetleri 4 44

Tandırın ağzı etin hususiyetine göre 45 dakika ile 1 saat arasındaki bir zamanda açılır ve yerine asılarak kebaplar servise çıkarılır. Bu sırada dikkatle bakıldığı zaman tuz eriğinin etin etrafında adeta bir kabuklaşma meydana getirdiği görülür. Büryanın sıcağı makbuldür. Bunu temin için büryancı uzun müddet sıcaklığını muhafaza eden tandıra soğuyan gövdeleri tandıra indirir ve servis için tandırdan sıcak gövdeleri çıkarır. Garnitür olarak yaygın bir şekilde yaş üzüm tercih edilir. Evlerde böyle bir kebap olanağı olmadığından, sadece büryancılardan temin edilir. Etteki besleyici maddelerin kaybolmamasından dolayı besin değeri oldukça yüksek bir yemek türüdür.


Bölge Gündem Haber © 2013 - 2024
Anasayfa
Künye
Hakkımızda
İletişim
Gizlilik



Türkiye ve Dünya'dan Bölge Haberleri Son Dakika Haberler


Günün Tüm Önemli haberleri Türkiye ve Dünya gündeminde yer alan son dakika gelişmeleri artık Bölge Gündem'de.
Bölgenizin Gündemini size ulaştıran haber sitesi..

  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Sağlık Haberleri
  • Dizi Haberleri
  • Elektrik Abonelik Ücreti
  • Halil Konakçı
  • Exxen Üyelik Ücreti
  • Sabah Ezanı Kaçta
  • Kanal Frekansları
  • Esra Ezmeci
  • Şans Topu Sonuçları
  • Sayısal Loto Sonuçları
  • Süper Loto Sonuçları
  • Dini Sözler
  • Onlyfans Nedir?
  • Doğum Kontrol Hapı
  • TDK Sözlük Anlamları
  • Üniversite Taban Puanları
  • 2023 Taban Puanları
  • PTT Kargo Fiyatları
  • Türksat Otomatik Arama
  • Masterchef Şampiyonları
  • Maaşı Ne Kadar
  • Öğretmen Maaşı
  • 2023 Seçim Sonuçları
  • 2023 Ramazan İmsakiyesi
  • Site Haritası
  • Site Arşivi
logo-dark-250.png


Haber Portalı Yazılımı
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Bölge Gündem Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin