Süt ve süt ürünleri Bazı süt ürünleri dondurucuda kalınca daha sulu kıvama dönüşebiliyor. Ama yüksek yağlı krema, kremşanti ve şekerli kremanızı dondurabilirsiniz. %40'dan fazlası yağlı süt ve peynirinizi de kendi kabında tutabilirsiniz
Dondurcuya konulmaması gereken yiyecekler nelerdir?
110
210
Patates Çiğ patatesler genellikle dondurucuda siyahlaşır, bu yüzden serin ve kuru bir yerde tutulması gerekmektedir. Patates püresini ise 4-6 aya kadar dondurabilirsiniz.
310
Yumurta Yumurtalar dondurulduğunda genişler ve bu da kabuğunun kırılmasına sebep olabilir. Diğer bir yandan eridiğinde fark edeceksiniz ki yumurtanın sarısı sakız gibi yapış yapış olacaktır. Bu yüzden yumurtalarınızı buzdolabında saklamanız daha iyidir.
410
Konserve ürünleri Konserve yiyeceklerini dondurursanız içindeki sıvıdan dolayı genişleyecektir.Bu da konservenin çatlamasına veya patlamasına sebep olacaktır.
510
Sebzeler Kıvırcık, salatalık veya turp gibi bol sulu sebzeleri dondurucuya koymamalısınız.Eridiğinde şeklini, tadını ve lezzetini kaybedecektir.
610
Sıcak yiyecekler Yiyeceklerinizi dondurucuya koymadan önce sıcak olmamasına dikkat edin. Sıcak yiyeceklerinizin önce soğumasını bekledikten sonra dondurucuya koyun. Sıcak yiyecekleri koymanız, dondurucunun derecesini arttıracaktır. Bu da çok fazla bakterinin gelişmesine sebep olur.
710
Erimiş yiyecekler Erime sırasında düşük derecede ölmemiş mikroplar gelişecektir. Eridikten sonra tekrardan dondurmak, ilk dondurma işlemine göre yiyeceğin bakteri seviyesi daha fazla olacaktır.
810
Ekmek kırıntısı Ekmek kırıntıları dondurulursa yumuşar ve hamur gibi olur.
910
Meyveler Karpuz ve kavun gibi bol sulu meyveler, dondurucuda yumuşayacak ve hamursu kıvamda solgun olacaktır.
1010
Kötü paketlenmiş yiyecekler Hava geçirmez kaplarda dondurulmayan ve iyice sarılmamış yiyecekler dondurucunun yanmasına neden olabilir. Yiyecekler dondurucu yanığından etkilenmeyecek şekilde olsa bile rengi, kokusu, tadı ve şekli mutlaka etkilenecektir.pembenar