Zenofobi nedir? | Zenofobi kelime anlamı

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın şehirde yaşayan göçmenlerin elektrik ve su faturalarına 10 kat zam yapacağını açıklamıştı. Bu açıklama sonrası suç duyurusunda bulunulurken zenofobi terimi de merak konusu oldu. Peki Zenofobi nedir? | Zenofobi kelime anlamı ve detaylar haberimizde...

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yaptığı açıklamada Bolu'daki göçmenlerin elektrik ve su faturalarına 10 kat zam yapacağını ifade etti. Özcan'ın bu açıklaması büyük tepki çekti. Bu açıklamanın ardından Özcan hakkında suç duyurusunda bulunulurken zenofobi terimi de merak konusu oldu. Peki Zenofobi nedir? | Zenofobi kelime anlamı ve ayrıntılar...

ZENOFOBİ NEDİR?

Zenofobi, yabancı korkusu-nefreti anlamıuna gelmektedir. Yunanca xenox (yabancı) ile phobos (korku) kelimlerinin birleşiminden oluşan zenofobi kişininyabancı kişilerden veya kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen isimdir.

ZENOFOBİ KELİME ANLAMI

Değişik olanın tehlikeli olduğu düşüncesiyle oluşan bir korkudur.

Irkçılık da bazen zenofobinin uç bir türü olarak nitelendirilmektedir. Bilimkurguda dünya-dışı varlıklardan korkma anlamına da gelir.

Amerikan Psikiyatri Birliğinin "Akıl Hastalıklarının Teşhisi ve İstatistikleri Elkitabı"na göre bu fobi, fobinin nesnesiyle karşı karşıya kalan hastanın aşırı bir kuruntuya kapılmasına yol açar. Zenofobinin iki türü vardır.

Birincisi bir topluluğun içinde olan ama o topluluğun bir parçası sayılmayan bir gruba karşı duyulan korkudur. Bu genellikle göçmenler ya da azınlıklar olur, fakat bazen yüzyıllardır bir arada olunan bir grup da olabilir. Zenofobinin bu türü tehcir ve en kötü durumda soykırım gibi vahşi ve saldırgan tepkilere de yol açabilir.

İkincisi ise temelde kültüreldir ve bu durumda korkunun nesnesinin, yabancı sayılan kültürel farklılıklarıdır. Bütün kültürler dış etkilere maruz kalmaktadır ancak kültürel zenofobi genellikle belli şeylere yönlenmiştir, başka dillerden gelen sözcükler, içinde yaşanılan toplum tarafından benimsenmeye başlanmış tutumlar gibi. Nadiren insanlara karşı bir saldırıya dönüşür ama, kültürel veya dilsel saflaştırma gibi politik kampanyalarla sonuçlanabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Hayat ve Yaşam Haberleri