Süt ürünlerinin belki de en lezzetlisi yoğurdun insan sağlığına birçok faydası vardır. Güneş yanıklarına, cilde, dişlere iyi gelen yoğurdun faydalarını sizler için araştırdık. Yoğurdun en önemli özelliklerinden bir tanesi kemik yapısı için önemli olan kalsiyumu içermesidir. Kalsiyum genel anlamda bünye için enerji sağlar. Yoğurt ayrıca kilo vermek ve soğuk algınlıklarını gidermek için önemli bir şifa kaynağıdır. Kilo vermede de yardımcı olan yoğurdun faydaları nelerdir? Evde yoğurt nasıl yapılır? Yoğurt nasıl tutturulur? Yoğurt yapmanın püf noktaları...
YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR?
Güçlü kemikler yoğurtla mümkün
Yoğurt; küçük, büyük, genç, yaşlı herkesin güçlü kemiklere sahip olmak için ihtiyaç duyduğu kalsiyumu içermektedir.
Yoğurt kilo vermeye yardımcıdır
Yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğu, metabolizmanın yağ yakma hızını artırdığı pek çok bilimsel araştırma sonucu tespit edilmiştir. Özellikle ev yoğurtlarının içinde bulunan kalsiyum ve amino asitler vücutta depolanan fazla yağların yakılması için çok önemlidir. Birkaç gün beklemiş ev yoğurtlarının üzerinde biriken sarı suyun da yoğurtla birlikte tüketilmesi ya da tek başına içilmesi diyet uygulayanlara faydalıdır. Yoğurtun zayıflamaya yardımcı olma etkisi vücuttaki fazla yağların yakılması ve bununla birlikte pek çok diyette olduğu gibi kasları eritmek yerine kasları güçlendirmesinden gelir.
Rahat bir uyku için gece yatmadan önce bir kase yoğurt
Genelde çocuklara her gece yatmadan önce bir bardak süt içmeleri önerilir. Bu sayede çocukların hem kemikleri güçlenecek, gelişecek hem de daha rahat bir şekilde uyunacaktır. Ancak en az süt kadar faydalı bir besin olan yoğurt için de aynısını söylemek mümkündür. Çocuk, yetişkin hiç fark etmez. Gece yatmadan önce bir kase yoğurt yemek kişinin hem kemik yapısının güçlenmesine hem de rahat bir uyku uyumasına yardımcı olacaktır.
Soğuk algınlığından yoğurtla kurtulabiliriz
Yoğurt içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve kalsiyum sayesinde düzenli tüketildiğinde kişiyi soğuk algınlığından korumaktadır. Zira yoğurt bünyeyi güçlendirmekte ve güçlenen metabolizmanın da mikroplarla, bakterilerle savaşması mümkün olmaktadır. Bununla birlikte yoğurt kan hücrelerini de güçlendirdiği için, kişinin bağışıklık sistemi de çok daha güçlü hale gelir. Bunlardan dolayı özellikle kış aylarında güçsüzleşen, savaşma gücünü kaybeden metabolizmaları dirençli hale getirmek için her gün düzenli olarak bir porsiyon yoğurt önerilir.
Yüksek tansiyondan yoğurtla kurtulmak mümkün
Tuz, besinlerin lezzetini artıran ve iştahı açan bir üründür. Bu sebeple de hemen herkes yiyecekleri normalden bir miktar daha fazla tuzla tüketme eğilimindedirler. Ancak gereğinden fazla tuz kullanmak, böbrek, kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarına davetiye çıkarır. Günümüzde orta yaş ve üzerindeki pek çok kişi yüksek tansiyondan şikayet etmektedir. Ancak yoğurdun içeriğindeki mineral, vitamin ve kalsiyum vücutta yüksek tansiyona yol açan etkileri ortadan kaldırma özelliğindedir. Bu bakımdan her gün bir orta boy kase dolusu yoğurt tüketen kişilerde yüksek tansiyon yaşanma oranı düşüktür. Bu sayede de yüksek tansiyonun yol açtığı çok sayıda hastalıktan yoğurt sayesinde kurtulmak mümkün olur.
Yoğurt metabolizmayı güçlendirir
Her gün bir porsiyon yoğurt yiyen kişilerin genel sağlık durumları daha iyidir ve hastalıklara yakalanma riskleri daha düşüktür. Zira yoğurt ciddi oranda potasyum, fosfor, iyot, çinko, riboflavin ve B5 Vitaminin içermektedir. Sadece bir kase yoğurtla bunların hepsinden alabilmek mümkündür. Bununla birlikte yoğurt kırmızı kan hücrelerini koruduğu ve sinir sistemini düzenleyen B12 içerdiği için düzenli olarak her gün yoğurt yiyenler pek çok hastalıktan korunabilmektedirler.
Zararlı bakterilerden yoğurtla kurtulmak mümkün
Gün içinde yediğimiz, içtiğimiz gıdalar, hava ve su yoluyla pek çok bakteri vücuda alınır. Bunların vücuttan atılması ise zordur ve atılmadıkları zaman da enfeksiyonlara sebep olur. Özellikle bağırsak enfeksiyonu günümüzde pek çok kişinin sorun yaşadığı, kurtulmakta zorlandığı bir problemdir. İşte yoğurt sayesinde bağırsak enfeksiyonuna yol açan bakteriler vücuttan doğal yolla atılır, bağırsaklar temizlenir. Yoğurt zaten genel olarak sindirim sisteminin fonksiyonlarının düzenlenmesinde ve doğru çalışmasında etkilidir.
Sağlıklı cilt ve saç için yoğurt şart
Yoğurdun bileşenleri; hem ruhsal hem de fiziksel sağlık için önemlidir. Bu bağlamda daha parlak, canlı bir cilt, cilt hücrelerinin kendini yenilemesi için düzenli olarak yoğurt tüketilmesi önerilir. Yoğurtta bulunan çinko ve laktik asit; ciltteki gözenekleri açar, cildi ölü hücrelerden arındırır, günlük yaşamdan ve yaşlılıktan kaynaklanan çizgileri, deformasyonu azaltır. Zira pek çok saç ve cilt bakım maskesinin içinde yoğurt bulunması da bu düşünceyi kanıtlar niteliktedir. Özellikle akneli, cansız, solgun cilde sahip olan kişiler için yoğurt maskesi idealdir.
Cilt görünümünden memnun olmayanlar haftada 2 kez evde mayalanmış yoğurdu ciltlerine sürüp 15 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkamalılar. Düzenli olarak bu maskeyi uygulayan kişiler; 4-5 seanstan sonra aknelerden, kırışıklıklardan, güneş lekelerinden ve siyah noktalardan kurtulabilirler. Özellikle kadınların pek çoğu güneş lekelerinden, tatile gidenlerin pek çoğu da böcek ısırmalarından kaynaklanan iz ve lekelerden şikayetçidirler. İşte bu şikayetlerden sadece doğal yoğurt maskesiyle kurtulmak mümkündür. Yoğurt; hem leke ve izlerin azalmasına hem de böcek ısırıklarından kaynaklanan ağrılardan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Sade yoğurt maskesinin yanında yoğurt, un ve limon suyu karıştırılarak cilde uygulanan maskenin de cilt lekesi ve izlerinde yok edici etkisi olduğu bilinmektedir. Mantar, enfeksiyon, leke, yara ve yorgunluktan solma gibi tüm cilt sorunlarında doğal yoğurt kullanılması önerilir. Ancak bu tür uygulamalarda öncelikle cildin küçük bir bölümüne uygulama yapılır, ardından tüm cilde uygulanır.
Sağlıklı ve güçlü dişler yoğurtla mümkün
Yoğurtla ilgili yapılan pek çok bilimsel araştırma yoğurdun diş minesini güçlendirdiğini göstermektedir. Yoğurt bol miktarda laktik asit de içerdiği için, diş etleri korunmakta ve bu sayede daha güçlü, sağlıklı dişlere sahip olmak mümkün olmaktadır. Uzmanlar her gün düzenli olarak bir kase yoğurt tüketenlerin diş ve dişten kaynaklanan hastalıklara yakalanma oranları daha düşüktür.
Göz sağlığını korumak için her gün yoğurt tüketilmeli
Yoğurt, içerdiği mineral, vitamin ve kalsiyum sayesinde tüm vücuda olduğu gibi gözlere de faydalıdır. Özellikle yorucu günlerde ağrıyan, net görmekte zorlanan gözler için düzenli olarak yoğurt yemekte fayda var. Ayrıca aşırı yoğun geçirilen günlerin, uykusuz gecelerin ardından genellikle göz altları şişer ve morarır. Böyle durumlarda göz altlarına bir miktar yoğurt sürüp yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkanırsa kararma, şişme ve morarmaların kaybolduğu görülecektir.
YOĞURDUN BESİN DEĞERİ NEDİR?
- Kalori: 100 ila 150 gram
- Yağ: 3,5 gram veya daha az (az yağlı veya yağsız)
- Doymuş yağ: 2 gram veya daha az
- Protein: en az 8 ila 10 gram
- Şeker: 20 gram veya daha az
- Kalsiyum: günlük değerin en az yüzde 20’si
- D vitamini: günlük değerin en az yüzde 20’si
EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?
2-3 litre tercihen organik tam yağlı süt (kutu sütlerin tutma ihtimali düşüktür.)
3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı veya canlı bakteri içeren mayalık yoğurt
NOT: Mayalama aşamasında isterseniz bir çimdik tuz ve şeker (tuz ekşimemesi, şeker çabuk mayalanması için) ekleyebilirsiniz.
Sütü boş bir tencereye koyarak kaynatınız. Kısık ateşte karıştırarak kendi kendine buharlaştırarak daha koyu bir süt elde edebilirsiniz. Daha sonra kaynamış olan sütü bekletiniz. Parmağınızı süte batırdığınızda hafif ısıracak. Çok hafif yakacak elinizi. Çok sıcak olursa mayalanma olmaz, soğuk olursa yine mayalanma başlamaz. Süt bu şekilde olduğunda mayalanacak ısıda olduğunu anlamış oluruz.
YOĞURT NASIL MAYALANIR?
Tezgahı yoğurdun ısısını almaması için önce bir nihale koyup üzerine temiz bir masa örtüsünü dörde katlanmış bir şekilde serip tencereyi yerleştiriniz. Bir kaseye 3-4 yemek kaşığı tercihen ev yapımı mayalanmış yoğurt alınız. Üzerine 3-4 yemek kaşığı da sütten alınız. Ve şimdi bu karışımı yavaşça tencereye aktarınız. Ardından kapağını kapatınız. Ve sıcaklık koruması için üzerini birkaç örtü ile iyice kapatıp, 4-6 saat kadar mayalanmaya bırakınız. Mayalanan yoğurdunuzun soğuması için buzdolabında bekletin. İyice soğumuş olan yoğurdunuz yenmeye hazır. Ancak daha katı bir yoğurt elde etmek isterseniz dayanıklı bir kağıt mutfak havlusunu hafif ıslatıp sıkın. Daha sonra yoğurdun üzerine yerleştiriniz. Bu şekilde beklediğiniz takdirde, daha da süzülmüş bir yoğurt elde edebilirsiniz. Bu yöntemle yoğurdu istediğiniz kadar süzdürebilirsiniz. Afiyet olsun…
EVDE KATI YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde yoğurt mayalandığında en çok şikayet edilen konuların başında yoğurdun çok sulu olmuş olması geliyor. Kıvamının bu denli sulu olması, yoğurttan beklenen o tok duruşu karşılamıyor oluşu hazır yoğurtlara yönelmenin sebeplerinden biri.
Eğer yoğurdunuzu mayalamak istediğiniz mayanın kendisi de sulu bir kıvamda ise yoğurdunuz da sulu bir kıvamda oluyor ve dilediğiniz gibi tutmuyor. Bu nedenle daha yoğun ve sert kıvamlı yoğurt mayaları ile yoğurt mayalamanızı öneririz. Bu şekilde yoğurtlarınız daha yoğun kıvamlı olacaktır.
Katı yoğurt yapmanın bir başka sırrı ise farklı süt çeşitlerini bir arada kullanmaktan geçiyor. Örneğin; sütünüzün yarısını manda, keçi sütü gibi bir süt geriye kalanını klasik inek sütü olarak tercih ederseniz de katı bir yoğurt elde ederseniz. Dilerseniz sütünüzün tamamını keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü gibi sütten de tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha katı kıvamlı bir yoğurt elde etmiş olacaksınız