×
  • Anasayfa
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
☰
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Sağlık

Uzmanı önerdi! İşte Ramazan'da oruç tutanların koronavirüse karşı yapması gerekenler...

Türkiye'de Ramazan'ın gelmesiyle oruçlar tutulmaya iftarlar açılmaya devam ediliyor. Bir yandan da koronavirüse karşı vücudun direnç kazanması gerekiyor. Bu bağlamda koronavirüse karşı bağışıklık sitemini güçlü tutulmasıyla ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Beğenik, tüm bilgileri detaylarıyla anlattı.

17 Nisan 2021 Cumartesi 09:50
112

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Beğenik, oruç tutarken uyulması gereken kuralları şöyle anlattı:

Ramazan ayını beslenmemize daha fazla göstereceğimiz özenle sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz. Ani şeker düşüklüğü ve yüksekliği, ani tansiyon değişikliği yaşayanlar, ağır hastalıkların nekahat evresindeki ve böbrek yetmezliği olan hastalar oruç tutmamalıdır.

212

İşlenmiş gıdaların menülerimizde çokça yer almasının yanında sebze, meyve gibi temel gıdaların da yetiştirilme sürecindeki bazı olumsuzluklar da (daha çok ürün almak ve daha hızlı olgunlaşması için yapılan bazı müdahaleler vb.) sağlığımızın bozulmasına yol açabilir. 

312

Dolayısıyla ramazanda da beslenme konusunda sağlıklı tercihler yapmaya dikkat edilmeli.

412

Taze, organik mevsim sebze ve meyveleri tüketilmeli.

512

Kan şekeri seviyesini dengede tutacak; enerji ve lif içeriği yüksek tam buğday unu ile yapılmış ekmek-pide, yulaf gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları, uzun süre tok tutacak yumurta, süt ve süt ürünleri gibi proteinden ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağlardan zengin besinler tercih edilmeli. Kızartılmış, aşırı yağlı yemeklerden, hamurlu gıdalardan ve şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durulmalı. Hızlı ve aşırı yemekten kaçınılmalı.

612

MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA UYUN

Pandemi sürecinde toplumun ortalama 4-6 kilo aldığı düşünüldüğünde ek sağlık problemlerine dikkat edilmeli.

712

Tüm hastalıklarda olduğu gibi Covid-19 sürecinde de temel çözüm; dengeli çalışan bir bağışıklık sistemine ek olarak, salgınların genel yaklaşımı olan maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır.

812

İFTAR İLE SAHUR ARASINDA BOL SU ŞART

İftar ve sahurda dengeli beslenilmeli, aşırı kalori alınmamalı. Oruç 1 bardak su ya da 1 adet hurma veya zeytinle açılmalı. Daha sonra, hafif bir başlangıç olması için çorba ile öğüne devam edilmeli. 

912

Yemeklere geçmeden önce mutlaka 15 dakika ara verilmeli. Sahurda ise hafif bir kahvaltı yapılmalı.

1012

İftar ve sahur arasındaki süreçte vücudun ihtiyacı olan su tüketimine özen gösterilmeli.

1112

Yemeklerden sonra ağır spordan kaçınılmalı fakat hareketsiz de kalınmamalı.
 

1212

İmmün sistemin daha dengeli çalışması için yeterli uykuya özen gösterilmeli ancak tıka basa dolu bir mideyle uyunmamalı.

© 2013 - 2024

Bölge Gündem Haber


‧ Anasayfa ‧ İletişim