Türkiye'den, Hafter açıklamasına ilk tepki geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hafter'in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılması hakkında açıklamalarda bulundu.

Libya'da uzun süredir devam eden iç savaş tartışması, sürecinden sonra Türkiye ve Rusya'nın ortak karar ile taraflara aldırmak istediği Ateşkes kararı hakkındaki soru işaretleri devam ediyor. Sarrac bildiriye imza atarken, Hafter tarafı ise bir gün süre istemiş ve ardından olumsuz geri dönüş yapmıştı.

BERLİN SÜRECİNİN BİR ANLAMI YOK

Türkiye tarafından ilk açıklama ise Çavuşoğlu'ndan geldi, Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada:  "Hafter böyle devam ederse Berlin sürecinin bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu açıklamalarına şu sözler ile devam etti:

"Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Libya'da bir ateşkes ve barış için üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ama bu tabloda şunu görüyoruz; kim barış kim savaş, kim Libya'da birlik beraberlik istiyor, kim istemiyor ortaya da çıkmış oldu." 

HAFTER ATEŞKESİ İMZALAMAK İÇİN YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ

Libya'da bir ateşkes anlaşması imzalanması için dün taraflar Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez el Sarraj'ın ateşkes anlaşmasına yönelik taslak metni imzaladığını açıkladı. Çavuşoğlu, "Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istedi" dedi.

LİBYA'DA KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

İKİ FARKLI YÖNETİM BULUNUYOR

Arap baharı olarak tanımlanan kitlesel halk hareketinin rejim karşıtı çalışmalara dönüştüğü ve Muammer Kaddafiyi koltuğundan ettiği 2011 yılından bu yana siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Kuzey Afrika ülkesi Libya'da birden fazla yönetim bulunuyor.

 Libya, 2014 seçimlerinin ardından siyaseti ikiye bölünmüş durumda. Bunlardan birisi ülkenin doğusunda, Mısır sınırına yakın Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi, diğeri ise Trablus merkezli Ulusal Mütabakat Hükümeti.   

Öte yandan ise IŞID'in 2015'te, varlığını hissettirdiği ülkede örgüte bağlı savaşçılar Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kenditin ele geçirdi. Ancak Türkiye'nin de desteklediği Misratalı güçler, IŞID'i aynı yıl içerisinde ortadan kaldırıldı.

  

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri