Terör propagandasından içeride olan Sırrı Süreyya Önder için tahliye kararı

Terör propagandası ve Devleti tehdit suçlarından içeride bulunan Sırrı Süreyya Önder ile ilgili flaş bir karar verildi. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği"ne ilişkin kararını dikkate alarak eski HDP miilletvekili Sırrı Süreyya Önder'in tahliyesine karar verdi.

Sırrı Süreyya Önder ile ilgili flaş bir karar çıktı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi,  Anayasa Mahkemesi'nin "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği"ne ilişkin kararını dikkate alarak eski HDP miilletvekili Sırrı Süreyya Önder'in tahliyesine karar verdi.

eröristbaşı Öcalan'a övgü dolu sözler ve terör propagandası yapmaktan dolayı HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 2013'te  terör propagandası ve tehdit dolu sözleri nedeniyle dava açılmıştı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER NEDEN İÇERİ GİRMİŞTİ?

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Terör propagandası ve Devleti tehdit suçlarından 7 Eylül 2018'de Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, Önder'e ise 3 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, iki siyasetçinin mahkumiyet kararını 4 Aralık 2018'de onadı. Anayasa Mahkemesi ise bunun bir hak ihlali olduğu ve düşünce özgürlüğü olduğuna hükmetti.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?

7 Temmuz 1962 senesinde dünyaya gelen Sırrı Süreyya Önder aslen Adıyamanlıdır. Türk sinemacı, yazar ve siyasetçi olan Sırrı Süreyya Önder TBMM 24. Dönem İstanbul, 25. Dönem ve 26. Dönem Ankara milletvekili.

1978 yılında Adıyaman Lisesi'nde lise iki öğrencisi iken Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine giren Önder, tahliye olduktan sonra üniversite sınavında yaptığı ilk tercihi olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya gitmiştir. 12 Eylül Darbesi yapıldığında Ankara'daydı. İlk tutuklama furyasında hapse girdi. Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkum edildi. Afişlerle aranmaya başladığı zaman Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda saklanan Önder, geçmiş yıllarda beraber işkence gördüğü bir arkadaşının, saklandığı yeri ihbar etmesi ile yakalanmış ve 105 gün DAL adı verilen bir yerde tutulmuştur. 105 günlük tutukluluk ardından mahkumiyeti sona ermiştir. Açlık grevi gibi protestolar ve eylemler nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı.

Senaristlik, yönetmenlik, sinema oyunculuğu, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yapmış olan Önder Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (BDP'nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde, İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçilmiştir. 2014 yılında yerel seçimlerinde HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olmuş ancak kazanamamıştır. HDP saflarında katıldığı Haziran 2015 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde ise Ankara 1. bölgeden milletvekili seçilmiştir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri