Sorunlu Makaleler Düzeltildi | Wikipedia Erişime Açılacak mı?

Nisan 2017'den beri Türkiye'de erişim yasağı olan Wikipedia 'nın Genel Müdürü Katherine Maher; erişime neden olan sorunlu içeriklerin düzeltildiğini açıkladı. Peki Vikipedi yasağı kalkacak mı? Detaylar haberimizde...

8 aydır erişimi yasaklanan Wikimedia'nın Genel Müdürü Katherine Maher, Türkiye'nin Vikipedi'ye getirdiği erişim yasağıyla ilgili konuştu. Maher erişime neden olan sorunlu makakelerin düzeltildiğini söyledi fakat siteye hala erişim sağlanmıyor.

Wikipedia Neden Kapatılmıştı?

Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak ABD merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etmişti.

Katherine Maher Wikipedia Hakkında Şunları Söyledi;

Maher, “Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir. Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz" dedi ve şunları ekledi:

"Türkçe Wikipedia 300 bin makale içeriyor. Umarım Türk kullanıcılarımız içerik yaratmaya devam eder ve bu sayı milyonları bulur. Ben Türkiye’de çok vakit geçirdim ve ülkenizi çok seviyorum. Çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olan Türkiye’nin Wikipedia’da temsil edilmesini çok isterim. Ama site engellenirse bu içeriği sağlayacak yazarlarımız engellenmiş olacak. Türkçedeki en büyük bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz."

Maher, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) erişimin engellenmesiyle ilgili kararını beklediklerini söyledi.

KATHERİNE MAHER KİMDİR?

Katherine Roberts Maher (d. 18 Nisan 1983) Wikimedia Vakfı Genel Müdürü.

Maher bu göreve Haziran 2016'da getirilmiştir. Bilişim ve iletişim teknolojileri konusunda uzmanlaşmış Maher, insan hakları ve uluslararası kalkınmayı güçlendirmeyi amaçlayan projelerde de yer almıştır. Maher 2007-2010 yılları arasında UNICEF'te yenileşim ve iletişim konusunda çalışmalarda bulunmuştur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri