Sizce bu mankenlerden hangisi gerçek değil?

Günümüz dünyasının giderek dijital bir hal alması ile birlikte artık sadece ürünler değil, modeller bile sanal bir hal aldı. İşte dijitalleşen insanlar...

Bu 3 mankenden sizce hangisi gerçek değil?

Sanal karakterler, dijital insanlar gün geçtikçe daha fazla ilgi görüyor. Yapay zeka ürünü spikerler, sanal instagram fenomenleri, dijital modeller moda, medya ve eğlence endüstrisini yavaş yavaş ele geçirecek gibi gözüküyor.

Yukarıdaki fotoğraftaki üç modelden biri gerçek değil. Hangisi dersek, büyük ihtimalle cevabınız ortadaki olacaktır. Evet doğru cevap. Bir instagram karakteri olan pembe saçlı Imma, farklı saç yapısı, pürüssüz cildiyle diğerlerinden ayrılıyor ve kısmen farklı olduğunu söylemek mümkün. Ama…

Aşağıdaki fotoğrafı ilk defa görseniz ve “bu fotoğrafta size garip gelen bir şey var mı?” diye sorulsa, muhtemelen bunun gerçek bir insan olmadığını algılamanız kolay olmazdı. CGI teknolojisinin ulaştığı nokta, artık gerçeğinden ayırt edilmesi pek de mümkün olmayan dijital karakterler yaratmaya başladı.

Imma şimdilik 58 bin takipçisi olan bir instagram karakteri. Tıpkı 1.5 milyon takipçiye sahip Lil Miquela gibi.

Imma yüksek bütçeli Hollywood filmlerine görsel efekt geliştiren bir CGI firması olan ModelingCafe‘nin bir ürünü. ModelingCafe Imma’yı tüm detayına kadar çalışarak yaratmış ve ortaya günümüzün en gerçekçi dijital Instagram karakteri çıkmış.
Imma bir kozmetik markası Kate için Vice‘ın bir yayın organı olan Japonya’daki i-D platformu için, iki gerçek modelle birlikte fotoğraf çekimine ve röportaja dahil oluyor. Mayben ve Aria adlı iki gerçek modelle aynı fotoğrafta görselleri birleştiriliyor.

Röportajın gerçekçi olmasını isteyen web sitesi, Imma’yla da bir röportaj yapıyor. Tabii ki şu anda röportajın sorularına, Imma karakterini yaratan insanlar cevap veriyor. Ama dijital de olsa birgün bu karakterin bir yapay zekaya sahip olması ve sorulara kendi cevaplarını vermesi oldukça mümkün.

Peki ama bu tarz dijital – sanal karakterleri yaratmanın arkasındaki motivasyon ne olabilir?

Şu aşamada net cevabı olmasa da, önümüzdeki dönemde moda endüstrisinde hiçbir masrafı, kaprisi, zaman sıkışıklığı olmayan ve istediğiniz kadar mükemmel (!) görünen modeller yaratmak mümkün gözüküyor. Yemek yemez, su içmez, ara vermez.

İşin biraz can sıkıcı tarafına da bakmak lazım. Bu dijital karakterler pek çok insan modelin işini kaybetmesine sebep olabilir. Kıyafetleri mükemmel sunan, gerçek insan görünümlü, üstelik instagram fenomeni dijital modeller varken, ünlü mankenlere neden tonlarca para akıtılsın ki?

Bir risk daha var karşımızda. Her geçen gün gerçekle yalanın iç içe geçtiği sosyal medyada artık neye inanacağımızı şaşırmış durumdayız. Böyle bir ortama bir de gerçeğinden ayırt edemeyeceğimiz sanal karakterlerin dahil olması, hele bir de tanınmış bazı isimleri taklit etmeleri, sosyal medyada hali hazırda yaşanan yalan haber karmaşasını ve manipülasyonu çok daha yüksek düzeye taşıyabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Teknoloji Haberleri