Sınıfta bir anda yere yığılan ilkokul öğrencisi hayatını kaybetti

İstanbul Eyüpsultan’da bir ilkokul öğrencisi, sınıfta düştükten sonra dili boğazına kaçınca fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan 10 yaşındaki çocuğun cansız bedeni Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

Olay, öğle saatlerinde Eyüpsultan Nişanca Mahallesi’ndeki Yunus Emre İlköğretim Okulunda yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, 4. sınıf öğrenicisi 10 yaşındaki Azra Zeynep Demir sınıf içerisinde henüz bilinmeyen bir sebeple bir anda yere düştü. Bu sırada dili boğazına kaçan ve nefes alamayan küçük çocuğa müdahale eden öğretmenleri daha sonra durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri küçük Azra Zeynep’e müdahaleyi yaptıktan sonra ambulansla Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırdı. Burada yapılan tüm müdahalelere yanıt vermeyen Demir hayatını kaybetti. Azra Zeynep Demir’in cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumuna kaldırılırken, polis ekipleri okula gelerek incelemelerde bulundu. Okul çevresi güvenlik şeridiyle kapatılırken ekipler okul içerisinde arama çalışması yaptı.

Polis ekipleri olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

DİL BOĞAZA NASIL KAÇAR? DİLİ BOĞAZINA KAÇAN İNSANLARA NE YAPILMALIDIR?

Özellikle dövüş sporu ile ilgilenen sporcularda karşılan bir durumdur.Herhangi bir darbeye maruz kalındığında
oluşan kafa travması sonucu çene ve boğazda bulunan kasların anlık gevşemesi ile dilin serbest kalması ve daha çok yerde baygın bulunan kazazedenin boğazına doğru geri çekilmesi ile oluşur.

DİLİ BOĞAZINA KAÇMIŞ KİŞİYE NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

  • Sırtüstü yatırılır. Baş arka taraf bükülür boyun desteklenerek kaldırılır. (Boyun kırığı ihtimali mevcutsa yapılmamalıdır.)
  • Baş bükülürken çene kaldırılması. (Buda boyun kırığı ihtimali mevcutsa yapılmamalıdır.
  • Üçlü hava yolu manevrası:
  • Baş arka tarafa bükülürken çene öne çekilir alt dudak aşağı itilir.

ÇENEYE BASKI METODU

Hasta sırtüstü yatarken çene öne çekilir baş doğal halde kalır.(Boyun kırığı tehlikesinde uygulanabilir).

Oksijen alış verişi eğer olmazsa hücreler kaçınılmaz olarak ölürler. Beyin hücreleri oksijene en hassas olanlardır. Genellikle oksijensizliğe üç dk dayanabildiği kabul edilir. Kalp hücreleri oksijensizliğe 20-30 dk dayanabilirler. Deri ve tırnaktaki hücreler oksijensizliğe en fazla dayanan hücrelerdir. Solunum dakikada 12-20 kere olur. Ve beyin sapı tarafınca denetim edilir. Solunum yolu tıkanırsa 2 dk içerisinde şuur kaybı olur. 5-10 dk içerisinde kalp durur.

Bu nedenle; Hastanın dili mutlaka kontrol edilmeli ve geriye çekilme tespit edilirse derhal el ağıza sokulmak suretiyle yada kalem benzeri bir malzeme ile dil boğazdan çekilmeli ve hastaya uzman bir müdahale yapılana kadar ağzı açık ve dili dışarıda tutulmalıdır.Çok kritik bir durum olduğundan küçük zedelenmelerden kaçınmak yerine acilen müdahale edilmeli yalnızca boyun kırığı gibi konularda yukarıda bahsettiğimiz pozisyonda bir müdahale uygulanmalıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri