Sıcak havalar geldi! İşte yaz mevsiminde tüketilmesi gereken besinler
Yaz sıcaklarının etkisini hissettirmeye başladığı günümüzde beslenme alışkanlıklarımız da değişmeye başladı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda her besinin mevsiminde tüketilmesi öneriliyor. Peki yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler nelerdir? İşte yanıtları..
113
Havaların ısınmasıyla beslenme alışkanlıklarımız da değişmeye başladı. Kış aylarında tükettiğimiz çoğu besini, sıcak havalar yüzünden tercih edemiyoruz. Uzmanların da önerdiği gibi her besinin doğru zamanda tüketilmesi gerekir. Sizler için yaz aylarında tüketilmesi gereken 10 besini derledik...
213
Lif kaynağı olan kabak yaz aylarında sık tercih edilen gıdaların başında gelmektedir. Özellikle yaz diyetlerinin olmazda olmazıdır. 1 bardak pişmiş kabak 3 gram lif içerir ve yaklaşık 30 kaloridir. Kabak fitokimyasal olan lutein ve zeaksantin adlı 2 antioksidanı içerir. İkisi gözde birikir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı koruma sağlar.
313
Yaz aylarının gelmesiyle tezgahları süsleyen hemen hemen herkes tarafından sevilmektedir. Sokaklar mısır satıcılarıyla dolarken, bu sebze yaz aylarının sembolü haline gelmiştir. 1 bardak pişmiş mısır 5 gram lif içerir ve 177 kaloridir. İçerdiği iki antioksidan lutein ve zeaksantin ile doğal güneş gözlüğü olarak görev alır. Makular pigmentin oluşmasına yardım eder bu sayede güneşin bazı zararlı ışınlarını filtreler. Aynı antioksidanlar 60 yaş üstü bireylerde körlüğün en büyük nedenlerinden biri olan yaşa bağlı makula dejenerasyon riskini de azaltıyor.
413
Tropikal meyveler yaz aylarının gelmesiyle satışa sunulmaktadır. Ferahlatması ve tatlı ihtiyacını gidermesi bakımından sık sık tüketilmesi önerilmektedir.
513
Sağlıklı ürünler arasında başı çeken yaban mersini, kış aylarında kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Yaz ayları ile birlikte satışa sunulan bu meyve sıcak havalarda taze olarak tüketilmektedir. Yarım su bardağı yaban mersini 44 kaloridir. En yüksek antioksidan sıralamasında kurt üzümü ve nardan sonra 3. sırada yer alır. Uluslar arası Spor Beslenmesi Dergisi’nde (Journal of the International Society of Sports Nutrition) yayınlanan bir araştırmaya göre yaban mersinindeki antioksidanlar egzersiz sırasında kaslarda üretilen ek serbest radikalleri süpürerek kas yorgunluğunu geçiştirmeye yardımcı olabilir.
613
Havaların ısınmasıyla serinletici içecekler en büyük kurtarıcımız oluyor. Ancak gazlı ve asitli içecekler yerine buzlu kahveye başvurulabilir. Avrupa Kanser Önleme Dergisi’nde (European Journal of Cancer Prevention) yayınlanan 93.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir çalışmada günde 1 fincan kafeinli kahve alımının yüzde 10 oranında melanom dışı deri kanserine yakalanma riskini azalttığı saptanmıştır. Kafeinsiz olan kahveler aynı korumayı sağlamaz.
713
Genellikle tatlılarda tercih edilen vişnenin sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Michigan Sağlık Sistemi Üniversitesi bilim adamları sıçanları yüksek yağ içeren bir diyete tabi tutmuşlar ve vişne tozu (toplam diyetin ağırlığının % 1'ine eşit veya karbonhidrattan gelen kalori sayısı kadar) ile de takviye yapmışlar. Vişne tozu alanlar çalışma sonunda daha az ağırlık ve vücut yağı kazanmışlar. Sonuç olarak vişnedeki antosiyaninlerin yağ yakımını hızlandıran ve yağ depolamasını azaltmaya yardımcı olan bir molekülü etkinleştirdiği sonucuna varıldı.
813
Yaz akşamlarının sembolü haline gelen bir diğer besin ise karpuzdur. Sulu yapısıyla serinleten ve tatlı ihtiyacını karşılayan karpuz sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İçerdiği likopen ile de cilt koruyucu özelliği vardır. Araştırmalar su dolu olan besinlerden zengin beslenmenin daha az kalori alınmasına rağmen tatmin olunduğunu göstermektedir. İlginçtir ki besinlerle birlikte yeterince su tüketimi aynı etkiyi yaratmaz.
913
Yaz sıcaklarına karşı domatesin serinletici etkiis bulunmaktadır. Bu nedenle salatalarda sık sık kullanılması önerilmektedir. Domatese rengini veren bir karotenoid olan likopen güneş yanıklarına karşı cildinizi korur. Yapılan bir çalışmada UV ışınlarına maruz kalan bireylerde normal diyetine ek 10-12 hafta boyunca 2-1/2 yemek kaşığı salça yemesi veya 1-2/3 bardak günlük havuç suyu içmesi yaklaşık yüzde 50 daha az cilt kızarması ile sonuçlanmıştır. Aynı çalışmada likopen takviyesi ya da sentetik likopen alımı güneş yanığına karşı benzer etki göstermemiştir.
1013
Ahududu, bazı lifleri çözünür formdaki pektindir, kolesterol azaltımına yardımcıdır. 1 bardak ahududu 8 g lif içerir, 64 kaloridir. Beslenme Dergisi’ndeki (Journal of Nutrition) bir çalışmada fazla lif yemenin kilo artışını önlemeye ve hatta kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşündürüyor.
1113
Yazın sembollerinden olan çilek de sevilerek tüketilmektedir. 1 bardak yarım çilek 3 gram lif içerir ve yaklaşık 50 kaloridir. Bütün gün önerilen C vitamininden daha fazlasını sağlar. C vitamini cildinizin daha genç görünmesine yardım eden bir antioksidan.
1213
Kültürümüzün vazgeçilmezi olan çay yaz aylarında buzlu olarak da tercih edilmektedir. Serinlemek için çaylarımızı limon eşliğinde buzlu olarak hazırlayabiliriz.
1313
Yaz sofralarında hem hafif hem de lezzetli olan zeytinyağlı taze fasulye sık sık tercih edilmektedir. Hafif olması bakımından ağırlık yapmayan bu besin sıklıkla tercih edilmektedir.