Samsun'un neyi meşhur? Samsun'da ne yenir? Nereler gezilir?

Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı yer, milli mücadelenin merkezi, Bandırma Vapuru'nun tek limanı büyükşehir Samsun'a yakında yolunuz düşecekse bu haberimiz tam size göre!

Türkiye'deki 30 metropol şehirden biri olan Milli Mücadele'nin merkezi, tarih başkenti, doğal güzellikleri ve kültürel mirasıyla gönüllerde taht kuran Samsun'dayız bugün. Bu muhteşem şehre gitmeden önce mutlaka bilmeniz gereken her şeyi, yüz ölçümünde meşhur yiyeceklerine, nüfusundan gezilecek yerlerine her şeyi haberimizde sizler için derledik. İşte detaylar...

SAMSUN'UN NEYİ MEŞHUR? SAMSUN'DA NE YENİR?

BAFRA - SAMSUN PİDESİ

Kimilerinin Bafra pidesi kimilerininse Samsun pidesi dediği ama herkesin aynı iştahla yediği meşhur kapalı pide. Bafra'ya özgü olan kapalı ve boru gibi şekliyle dikkat çekerken Çarşamba'da yaygın olan pideyse daha yayvan ve yumuşak bir hamurdan yapılıyor. İçinde ne olacağı ise tamamen sizin damak tadınıza bağlı.

TURŞU KAVURMASI

Turşu kavurması Karadeniz yöresinde sıkça karşımıza çıksa da Samsun'da yapılanı bir başka... Fasülye turşusunun bol soğanla kavrulması sonucu ortaya çıkan bu lezzeti ilk Samsun'da denemenizi tavsiye ederiz. Zaman zaman lahana turşusuyla yapıldığına da şahit olabilirsiniz fakat yaygını fasülye ile yapılanıdır.

MISIR ÇORBASI

Mısır yarması, fasülye, soğan ve tereyağı ile yapılan bu çorbayı Samsun'dan başka yerde bulamazsınız. Yoğurtlu ya da sade tercih edebileceğiniz bu sıcak lezzet kış günlerinde Samsunlular için vazgeçilmez.

NOKUL

Adı kadar tadı da ilgi çekici olan nokul, Samsunlular için kahvaltının,  beş çayının ve acıkan çocukların vazgeçilmezi. Hafif tatlımsı, gevrek gevrek yapısı ve çıtır çıtır dokusuyla yolluk alarak yanınıza almak isteyeceğiniz nokulu mutlaka tatmalısınız.

KAZ PİLAVI

Samsun'da çokça rağbet gören kaz eti, birçok yemeğin içine konularak tüketiliyor. Fakat biz, sizler için en meşhur olanını, kaz pilavını anlatmak istedik. Tadı dillere destan iç pilavın üzerine uzun saatler odun ateşinde pişirilmiş kaz etinin didilmesinin ardından üzerine et suyuyla ıslatılan el açması yufka serilmesi sonucu kaz pilavımız hazır!

SAMSUN'DA GEZİLECEK YERLER


AMİMOS TEPESİ

Şehir merkezine sadece 4 kilometre mesafede olan bu tepe, şehrin ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Teleferikle çıkılan ve Baruthane olarak da bilinen bu tepeden Samsun'u kuş bakışı görebilirsiniz.

AKDAĞ KAYAK MERKEZİ

Kayseri'de, Bursa'da, Erzurum'da var da Samsun'da neden olmasın? Üstelik şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta. 6 pist alanı bulunan burası hem sakinliği hem de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bir arada tutabiliyor. 

SAMSUN KALESİ

Savaş döneminde kenti korumak amacıyla yapılmış bu esere tarihçilerin ilgisi oldukça yüksek. Alanda Arkeoloji ve Etnografya Müzesi liderliğinde yapılan kazı çalışmaları uzun süredir devam etmesine rağmen 1192'de inşa edilen kalenin tüm kalıntılarına hala ulaşılabilmiş değil.

BANDIRMA VAPURU MÜZESİ

2003 yılında halka açılan müze, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatma sürecini temsil ediyor. Orijinali 1925 yılında parçalanan bu gemi, Atatürk ve silah arkadaşlarını Bandırma'dan Smsun'a taşıyanın birebir aynısı şeklinde yapılmış. 

KABACEVİZ ŞELALESİ

Samsun'a gelip de görmeden dönülmez denilen ilk yer Kabaceviz Şelaleleri olsa gerek. 60 metre yükseklikten dökülen bu şelalede dilerseniz trekking yapabilir, fotoğraf çekebilir ya da sadece kendizi doğa ananın huzurlu kollarına bırakabilirsiniz.

HAKKINDA: Samsun, 9.352 kilometrekare yüz ölçümü ve 1.353.037 nüfusa sahiptir. Geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 0,96 oranında yani 12.826 kişi artan nüfusu, 669.055 (%49.61) erkek ve 679.487 (%50.39) kadından  oluşmaktadır. Şehirde nüfus yoğunluğu kilometrekarede 144 olarak saptanmıştır.

Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan ve Karadeniz 'in en kalabalık şehri olan Samsun, 1993'ten bu yana büyükşehir unvanını taşımaktadır. Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla birlikte Milli Mücadele'yi başlattığı yer olduğundan tarihsel açıdan çok önemli bir yere sahip bu şehrin, doğusunda Ordu yer alırken komşu illeri Sinop, Çorum Tokat ona komşuluk eder. Kuzeyinde ise boylu boyunca Karadeniz uzanır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Hayat ve Yaşam Haberleri