Yaz aylarına denk gelen oruç saatlerini en sorunsuz şekilde geçirip, sağlıklı beslenmeyi de sağlamak için sahurda tok tutan ve susatmayan yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor...
115
Ramazan ayı başladı. İftar ve sahur vakitleri ile bu öğünlerde yenilecek yemekler ve içerikleri de daha bir önem kazanır oldu.Beslenme uzmanları, gece yenilen ağır yemeklerin o saatlerde metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, besinlerin özenle seçilmesini öneriyor.
215
Sahurda protein içerdiği için süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemelidir veya tahıl çorbaları da olabilir.
315
Uzmanlar, sahurda yeteri , sıvı tüketimi yapılmasını, su, ayran, komposto, maden suyu gibi içecekler tüketilmesini ve yatarken bir şeyler yiyip yatma yerine zamanında sahur yapmanın önemli olduğunu belirtiyor.
415
Ayrıca, sahurda ağır tuzlu yemekler veya kızartmalar yerine daha hafif besinler tüketilmelidir. Sahurda 1 tatlı kaşığı zeytin yağını domates ve salatalık üzerine dökerek tüketmekte bağırsak tembelliği olanlar için iyi gelecektir.
515
İşte tok tutan ve susatmayan sahur tavsiyeleri;
615
Yumurta: Vazgeçilmez bir sahur seçeneğidir. Omlet olarak ya da menemen gibi sebzelerle zenginleştirerek tüketebilirsiniz.
715
Etli dolmalar: Dolma hazırlarken pirinç yerine kepekli bulguru tercih etmenizi öneririz.
815
Peynir: Başlı başına bir sahur seçeneği olabilir. Onun yerine yoğurdu da tercih edebilirsiniz.
915
Posa zengini çorbalar: Özellikle kuru baklagil eklenmiş yoğurt çorbaları, yulaf kepeği ve mercimek eklenmiş sebze çorbaları ile nohutlu çorbalar akılcı sahur seçenekleri arasında.
1015
Proteinli salatalar: Ton balığı, tavuk ve et parçalarıyla zenginleştirilmiş salatalar sahurda iyi bir seçenek olacaktır.
1115
Meyveli yoğurt: Şeftali ya da kayısı eklenmiş bir kâse yoğurt, mükemmel bir sahur tavsiyesidir.
1215
Yağlar: Zeytinyağı ve keten tohumu yağı, tokluk süresini uzatır. Bu nedenle sahur besinlerine bu yağlardan ekleyebilirsiniz. Yağdan zengin olması nedeniyle avokado da iyi bir sahur seçeneği olabilir.
1315
Baklagiller: Bol mercimekli salatalar, kıymalı mercimek, nohut, fasulye karışımları sahur için iyi seçimlerdir.
1415
Ayran, kefir: Ayran mükemmel bir sahur içeceğidir. Ancak sahurda sadece ayrana değil, kefire de yer vermeyi düşünün. Bol salatalık eklenmiş güzel bir cacık da içecek yerine geçebilir.
1515
Badem, fındık, fıstık: Her sahura iki adet ceviz, üç adet fındık, dört adet bademle başlamanızı tavsiye ederim.