On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı, tüm bereketiyle evlere huzuru vermeye geliyor. Sofranın başında imsak ve akşam ezanı bekleyecek olan vatandaşlar, orucu en güzel ve en rahat şekilde geçirmek istiyor.
Ramazanda acıkmaya ve susamaya son! Uzman isim açıkladı, bu besini sahurda tüketen, orucunu rahat tutacak!
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, sahurda ne yenmeli, ne yenmemeli soruları Müslüman vatandaşların gündeminde yer aldı. Uzman isim açıkladı, bu besinleri tüketenler, oruç tuttuklarını bile anlamayacak. İşte o besinler...
Çalışan, okuyan veya sosyal yaşamında kendine kısıtlama koymak istemeyenler, oruçlarını susamadan ve acıkmadan nasıl geçirebileceklerini araştırıyor.
Diyetisyen Kübra Zora açıkladı. Ramazan ayında oruçlarınızı rahatça tutmak elbette mümkün.
Öncelikle sahurda yediğinize ve içtiklerinize önem göstermelisiniz. Örneğin tuzlu yerseniz, ertesi gün çok susayacağınızı bilmelisiniz.
Diyetisyen Zora, sahurda yemeğin yanına bol bol meyve salatası tüketmeye özen gösterenlerin susuzluk sorunu yaşamadığını belirtti.
Diyetisyen Kübra Zora, sahurda tüketilen bol yeşillikli veya meyve salatasına eşlik eden süt ürünleri sayesinde oruç tutulan süre zarfında susuzluk hissedilmeyeceğini vurguladı.
Zora, sahurda tüketilmesi uygun olan besin içerikleri arasında lifli gıdalara öncelik verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Bunun sebebini de açıklayan Diyetisyen Kübra Zora, "Bu tip gıdalar hem sindirim sistemi sağlığına faydalıdır, hem de uzun süre tok hissetmeyi kolaylaştırır." diyerek, lif oranı yüksek olan meyvelere kayısı, kiraz, elma ve muz örneğini verdi.
Bunun yanı sıra, uzak durulması gerekenleri de sıraladı. Özellikle kahvaltı tarzı hafif bir sahur tercihinde bulunacak olanların zeytinden uzak durmasını, tüketilirse de üç zeytinin geçilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Diyetisyen Zora, zeytinin oruç esnasında susuzluğu tetikleyeceğine vurgu yaptı.
"Zeytin konusuna yeniden değinmekte fayda var" diyen Kübra Zora, "Zeytin tüketmek isterseniz, tuz oranı az zeytin tercih etmenizde fayda var." ifadelerini kullandı.
Sahurda kahvaltı yapmanın önemine dikkat çeken Diyetisyen Kübra Zora, "Sahurda tüketilen peynir, salatalık, yumurta gibi besinler uzun süre sizleri tok tutacaktır. Saydıklarımın yanında bol domates tüketmek ise susuzluğunuzu bastıracaktır" ifadelerine yer verdi.
Kızartma, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini de belirten Zora, "Kızartmadan mutlaka uzun durulması gerekiyor. En çok hataya düşülen konulardan biri de kahvaltı tarzı sahur yapmak isteyenlerin kızartma, sucuk, baharatlı yiyecekleri tercih etmeleridir." dedi.
Sahurda tüketilmesinde faydası olan besinleri sıralayan Diyetisyen Kübra Zora, röportaj sonunda iftarın su veya hurma ile açılmasının oldukça faydalı olduğunu söyledi.