Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yemeğe çiğ haldeyken değil de pişmişken tuz eklemek yaşam süresini azaltıyor.
500'e yakın orta yaşlı kişi üzerinde yapılan araştırma, pişmiş yemeğe tuz (miktar önemli değil) atan erkekler 2, kadınlar ise 1,5 yıl da kısa yaşıyor.
Tabii ki araştırma yalnızca tuz ekleyip eklememekle alakalı sonuç vermedi. Cinsiyet, kilo, boy, yaş gibi etmenler de hesaba katıldı.
2006 ve 2010 yılları arasında tuz kullanımıyla alakalı araştırmaya dahil edilen kişilerden yemeğine pişmiş haldeyken tuz atanların, ölüm riskinin daha erken olduğu yüzde 28 olarak saptandı.
Dünya'da ilk defa böyle bir konu üzerine araştırma yapıldığını belirten Profesör Lu Ki, "Bildiğim kadarıyla araştırmamız, yemeğe tuz katılması ile erken ölüm arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk araştırma olma özelliği taşıyor. Masada önümüzde duran yemeğe daha az tuz katarak ya da hiç katmayarak sodyum tüketimini biraz azaltmanın sağlık açısından büyük getirileri olacaktır; özellikle de geniş kitlelerde başarılabilirse" şeklinde konuştu.
Fakat bu konuda aynı fikirde olmayan uzmanlar da var. Tuz tüketiminin gerekliliğini de savunan uzmanlardan Annika Rosengren, ölçüyü aşmadığı sürece tuzun beslenme programından tamamen çıkarılmasının doğru olmadığını savunuyor.
Yani doğru olan ölçülü tuz kullanımı ve pişmiş yeme tuz katmamak.