Pirinç, Türk ve dünya sofralarında en çok tüketilen besin maddeleri arasında bulunuyor. Besleyici olan pirinci sağlıklı tüketmek önemli. CNN Türk'ün haberine göre,Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, pirincin sanılanın aksine kontrollü bir şekilde tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir besin olduğunu açıkladı. Dyt. Özger, pirincin faydaları hakkında bilgiler verdi
Pirincin bu faydalarını duyduğunuzda inanamayacaksınız!
Çoğu zaman zararlı olduğunu düşündüğümüz için tercih etmediğimiz pirincin, saymakla bitmeyecek faydaları olduğu ortaya çıktı. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, 'Pirinç, sanılanın aksine kontrollü bir şekilde tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir besindir. " açıklamasında bulundu.
Pirinci sanılanın aksine kontrollü tüketildiğinde yararlı olduğunu belirten Dyt. İpek Ağaca Özger, "Pirinç, sanılanın aksine kontrollü bir şekilde tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir besindir. Hepimizin tüketmekten keyif aldığı pirinci küçükten büyüğe her yaş grubu keyifle tüketebilir." dedi.
Dyt. Özger açıklamalarına ; "Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir." ifadelerini de ekledi.
Açıklamalarına devam eden Dyt. Özger: "Pirinç aynı zamanda iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan oldukça iyi bir kaynaktır." şeklinde konuştu.
Ayrıca çölyak hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini söyleyen Özger: "Pirinç, gluten içermemesi bakımından çölyak hastalarının ve glutenin toleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de; şekere göre daha düşük olduğunu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.
Bunları yanı sıra pirinç, sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir. Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3 yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
Dyt. Özger, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan pirincin 5 önemli faydası şu şekilde açıkladı:
Enerji Kaynağı
"Pirinç zengin bir karbohidrat kaynağıdır ve çözünmesi zaman alan uzun karbohidrat zincirlerinden oluşur. Bu sayede, pirincin içindeki karbohidratlar sürekli bir enerji sağlayabilir."
"Yabani (kahverengi) pirinç, diyetisyen kontrolünde uygun miktarlarda tüketildiğinde diyabet hastaları içinde bile fayda sağlayabilir."
Yüksek Besin Değeri
"Hem beyaz; hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunmaktadır. Beyaz pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir, ayrıca niyasin, D vitamini, tiamin ve riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir. Kahverengi pirinç ise lif açısından zengindir, bu nedenle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir."
Hastalık oluşumunu kontrol ediyor
"Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir. Ayrıca ister beyaz olsun, ister kahverengi olsun pirinç, kalp hastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi koruyabilen antioksidan içeriyor."
Kabızlığı önlemeye yardımcı oluyor
"Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Yabani pirinç mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor."
Glütensiz gıda
"Pirinçte glüten bulunmamaktadır, bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanların ve buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere allerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil edilebiliyor."