Periscope kapatılıyor mu? Periscope'a erişim engeli

Canlı video paylaşım sitesi Periscope'a Türkiye'de erişim engeli getirildi.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın sahibi olduğu “Periscope” uygulaması Türkiye’deki bir şirketle isim benzerliği çıktığı için daha önce adını değiştirmek zorunda kalmıştı. Canlı video paylaşım uygulaması Periscope’a Türkiye’de faaliyet gösteren “Periskop” adlı şirketin açtığı isim hakkı davasında, geçtiğimiz yıl Nisan ayındaki ihtiyati tedbir uygulanması yönündeki kararın ardından gelen son karar ile “periscopeco” adındaki Twitter hesabı ve www.periscope.tv websitelerine Türkiye’den erişimin engellenmesine hükmedildi.

Periscope, Türkiye’de ismini “Scope” olarak değiştirmiş ve erişimin engellendiği Periscope, Google Play üzerinde yer alan Android uygulaması ile App Store’da yer alan iOS uygulamalarının isimleri “Scope” olarak değiştirmişti. Bu değişikliğin sonucu olarak bugün varılan nihai kararın Twitter’ın canlı yayın platformunu etkilemeyecek.

SCOPE, PERİSCOPE UYGULAMASININ YERİNİ ALIYOR

Daha önce yapılan isim değişikliği sonrasında Scope ismiyle yola devam eden uygulamanın Türkiye’ye özel olarak açtığı pscp.tv sitesi periscope.tv adresinin yerine, Scope uygılaması ise Periscope uygulamasının yerini alıyor. Bu açıdan bakıldığında uygulamanın Türkiye’de çalışmaması veya erişime engellenmesi söz konusu değil.
Davalılar arasında yer alan Periscope’un sahibi olan Twitter’ın yanı sıra uygulama mağazalarında yer verdikleri Apple ve Google’ın da yer aldığı davada, davacı olan Periskop şirketinin Türk Patent Enstitüsü’nde tescilli markasına ilişkin kullanımın sonlandırılması kararı verildi.

''SÜRECİN TAKİPÇİYİZ''

Periscope markasının Türkiye’de sahibi Periskop İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. Şti’nin temsilcisi Gökhan Selamet daha önce Habertürk’e yaptığı açıklamada Periscope yetkililerine ulaşmak isteyenlerin isim benzerliği sebebiyle kendilerine ulaştığını belirtmiş ve 2010 yılında Patent Enstitüsü’ne başvurarak aldıkları isim hakkı ve süreçle ilgili şunları söylemişti:

“Dijital ajans hizmeti veren firmamız patent enstitüsüne başvurulup isim hakkı tescil ettirilerek 2010 yılında kuruldu. Periscope isimli şirketin Türkiye’ye gelmesi sonrası, 2015 yılında isim hakkı davamızı açtık. Sürecin takipçiyiz”.

İLHAM KAYNAĞI TÜRKİYE

Periscope’un Türkiye’yle ilgili hikayesi marka ihlaliyle başlamadı. İran asıllı Kayvon Beykpour Türkiye’ye seyahati sırasında başlayan Gezi Olayları’nda, olayların kaynağından anında haber alabilmenin önemini fark ederek uygulamayı geliştirmeye karar vermiş. Aldığı 1,5 milyon dolarlık yatırımla 2015’te yola çıkan uygulamanın kısa sürede popülaritesi arttı.

Aynı işleve sahip olan Meerkat uygulamasına rağmen Periscope uygulamasını 100 milyon dolara satın alan Twitter, servise olan ilginin bir anda patlamasına neden oldu. 2016’da kapanan Meerkat’ın ardından Twitter’la birlikte adeta rakipsiz kalan Periscope cep telefonundan canlı yayın yapmanın en kolay yöntemlerinden birini güçlü bir sosyal ağın desteğiyle sunuyordu.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri