Özlü'den yeni virüs hakkında açıklama: Gelecek kış çok çetin geçebilir

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü, Çin'de pandemiye neden olabilecek bir virüsün tespit edilmesine ilişkin olarak," Covid 19 pandemisi bitmeden, bir de yeni bir grip pandemisi başlamaz. İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir." dedi.

Çinli bilim insanları domuzlarda pandemiye neden olabilecek bir virüs tespit edildiğini açıklamıştı. Dünya koronavirüs salgını devam ederken bu açıklama dünyada tedirginliğe neden oldu. Konuya ilişkin olarak da Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü değerlendirmelerde bulundu.

Özlü konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

"Çin Tarım Üniversitesinden Honglei Sun ve arkadaşlarının 29 Haziran 2020’de Proc Natl Acad Sci USA dergisinde yayınlanan makalelerinde: "pandemiye neden olabilecek yeni bir grip virüsünün", domuz tarımı çalışanlarında tespit edildiği raporlandı.

Çin’de 2011-2018 arası domuzlardaki grip virüsü taramalarında: son zamanlarda ortaya çıkan genotip 4 (G4) Avrasya (EA) kuş gribi ile 2009 H1N1 pandemik virüs karışımı G4-EA-H1N1 virüsü, 2016’dan bu yana baskın olarak saptanıyor."

"BULAŞMA VE YAYILIM GÜCÜ YÜKSEK"

Özlü açıklamalarını söyle sürdürdü:

"Virüsün, insan reseptörlerine bağlanma özelliği güçlü olup; insan hava yolu epitel hücrelerinde virüsün çoğalması ile bulaşma ve aerosolle yayılım gücü yüksek.

İnsan grip virüsleri ile antijenik çapraz reaktivitesi düşük olduğundan, popülasyondaki grip bağışıklığının, bu virüse karşı koruyucu olamayacağı düşünülüyor.

Domuz tarımında çalışanların %10,4'ünde; özellikle 18-35 yaş grubu çalışanların %20,5'inde serumlarında pozitiflik saptandı."

"UMARIM YENİ BİR GRİP PANDEMESİ BAŞLAMAZ"

Özlü, araştırmacıların bu virüsün pandemiye neden olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşündüklerini belirterek,"Umarım yanılıyorlardır ve Kovid -19 pandemisi bitmeden, bir de yeni bir grip pandemisi başlamaz. İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir." ifadelerini kullandı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri