Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli 2021 Diyanet? | Fitre ücreti 2021

Yeni tip koronavirüs salgınının gölgesinde geçirdiğimiz ikinci Şehr-i Ramazan'da, gerek koronavirüs, gerek başka sağlık problemleri sebebiyle oruç tutamayan kişiler, bu yıl Diyanet'in açıkladığı zekat ücretini merak ediyor. Peki Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli 2021 Diyanet? | Fitre ücreti 2021 ve tüm detaylar.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının gölgesinde geçirdiğimiz ikinci Ramazan ayında, oruç tutamayan kişilerin sayısı geçtiğimiz yıllara oranla arttı. Doktorların, koronavirüsü atlattıktan sonra oruç tutmak için en az bir ay beklenmesi gerektiğini aksi halde bu kişilerin sağlığının olumsuz etkileneceğini söylemesi üzerine 2021 yılının zekat ücretleri de en sık araştırılan konular arasında yer aldı. Peki Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli 2021 Diyanet? | Fitre ücreti 2021 İşte tüm detaylar...

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE KADAR PARA VERMELİ 2021 DİYANET?

Oruç tutmak ergenlik çağını aşmış tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Ancak bazı kişiler oruç tutmaktan muaf tutulur. Bu muaf olan kişiler, tutmadıkları orucun kazasını da yapamayacak durumdaysa fitre vermeleri buyrulur. Oruç tutmayan kişilerin ödediği para olarak bilinen fitrenin 2021 yılı için geçerli olacak miktarı, Diyane tİşleri Başkanlığı yetkilileri tarafından açıklandı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı 2021 fitresini bu yıl 28 TL olarak belirledi. Belirlenen fitre miktarı ile bir kişinin günlük gıda ihtiyacının karşılanması gerekirken fitre miktarı nakdi yani para olarak verilebileceği gibi ayni olarak da verilebilir. Yani aynı tutara tekabül eden yiyecek, içecek ve benzeri şekilde yardımlar yapılabilir.

FİTRE ÜCRETİ 2021

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Din İşleri Yüksek Kurulunun Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında aldığı kararla 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022'nin ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 lira olarak belirlendiği kaydedildi.

Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günün şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalamasının esas alındığı vurgulandı.

Açıklamada, karar verilen meblağın, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebileceği belirtilerek, "Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir." ifadesi kullanıldı.

FİTRE (FITIR SADAKASI) NEDİR?

Fıtır sadakası, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır. Bu sayede her mükellef Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekattan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).
 
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri