Mundar nedir?

Binali Yıldırım "Bu seçim mundar olmuştur, mundar etin kavurması yenmez" dedi. Bu açıklama birçok kişiyi "mundar" kelimesini araştırmaya yöneltti. Peki mundar nedir? Detaylar haberimizde.

Binali Yıldırım bugün açıklamalarda bulundu. Seçim sonuçlarına itirazları şu şekilde değerlendirdi: "Bu seçim mundar olmuştur, mundar etin kavurması yenmez." Bu açıklama birçok kişiyi "mundar" kelimesini araştırmaya yöneltti. Peki mundar nedir? Ayrıntılar haberimizde.

MUNDAR (MURDAR) NEDİR?

Halk diline Farsçadan mundar olarak geçmiş olsa da bu yanlış bir kullanımdır. Doğrusu “murdar” dır. Kirli ve pis anlamlarında kullanılabileceği gibi halk arasında “murdar oldu” söz kalıbı “yalan oldu, yazık oldu” gibi manalarda da kullanılabilir. Ayrıca cinsel ilişkiden sonra yıkanmamış kimseye de murdar denir.

- Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş. (atasözü)

- Kasabı çok olan kurban, mundar olur. (atasözü)

- Mundar etin kavurması olmaz (atasözü) 

MURDAR KELİMESİNİN KARŞILIĞI KUR'ANDA DA GEÇİYOR

Murdar kelimesinin karşığılı Kur'an'da da geçer. Mu anlamda murdar Besmele çekmeden kesilen veya avlanan, dini kurallara göre kesilmemiş ya da kesilmesine fırsat bulamadan önce kendiliğinden ölmüş hayvan anlamına gelir. Maide Suresi, 3. Ayette murdar hayvanın haram olduğu bildirilmiştir.

TÜRK DİL KURUMU'NA GÖRE MURDAR NE DEMEK?

 Murdar: Sıfat. 1. Kirli, pis: "Bu murdar kümeste nasıl oturuyorsun bilmem?" -A. Midhat. 2. Cinsel birleşmeden sonra yıkanmamış (kimse). 3. Dinî kurallara uygun olarak kesilmemiş olan (hayvan).

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri