Milli Savunma Bakanlığı Şehit Sorgulaması Nasıl Yapılır | 17 Şubat 2018

Son günlerde E-devlet soyağacı çılgınlığından sonra gözler Milli Savunma Bakanlığı'nın sistemine çevrildi. E-devletten dedesinin dedesinin adını öğrenenler bu uygulama üzerinden şehit olup olmadığını hangi savaşta şehit olduğunu öğreniyor.

Son günlerde E-devlet soyağacı çılgınlığından sonra gözler Milli Savunma Bakanlığı'nın sistemine çevrildi. E-devletten dedesinin dedesinin adını öğrenenler bu uygulama üzerinden şehit olup olmadığını hangi savaşta şehit olduğunu öğreniyor. Uygulama Kırım Savaşı'ndan Bakan Savaşı'na, Birinci Dünya Savaşı'ndan Kore Savaşı'na kadar geçmişteki tüm savaşlarda şehit düşenleri gösteriyor.

E-devlet soyağacından büyük büyük dedelerinin isimlerini öğrenenler bu sisteme girip şehit sorgulama yapabiliyorlar. Peki ailemden şehit olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Milli Savunma Bakanlığı Şehit Sorgulama nasıl yapılır?

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ŞEHİT SORGULAMA

E-Devlet'te hizmete giren soyağacı sorgulama işlemine vatandaşlar yoğun talep göstermişti. Uygulama hizmete girdikten sonra kilitlenmiş, sistem yenilenerek yeniden hizmete sokulmuştu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise 2008'de “Şehit Tespit Projesi” kapsamında Osmanlı’nın yıkılış dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yaşanan savaşlarda şehit olanların kaydını internete taşımıştı.

E-Devletten soyağacına bakarak büyüklerinin ismini öğrenen vatandaşlar, ailelerinden şehit düşen olup olmadığını, varsa hangi savaşta şehit düştüklerini öğrenmek için MSB'nin sitesinde yer alan 'Şehit Listesi'ne giriyor.

Sistemde 1853 Kırım Savaşı, 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı, 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, 1911 Trablusgarp savaşı, 1912-1913 Balkan Savaşı, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı, 1919-1922 İstiklal Savaşı, 1950-1953 Kore Savaşı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşenlerin kimlik bilgileri yer alıyor.

ŞEHİT SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

MSG ŞEHİT LİSTESİ NASIL SORGULANIR?

e-Devlet'ten aile büyüklerinin ismini öğrenenler, MSB'nin sitesinden de isimleri aramaya başladı. Bazı sosyal medya kullanıcıları dedelerinin şehit bilgilerine ulaşıp, paylaşırken, bazı kullanıcılar ise çoğu şehit bilgisinin sisteme eklenemediğini ileri sürdü.

SOYAĞACI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

E-Devlet soyağacı sorglama için ilk olarak E-Devlet'in resmi internet sitesine (turkiye.gov.tr) giriş yapın. Daha sonrasında giriş ekranına gidin ve bu ekranda yer alan giriş seçeneklerinden birini kullanarak (e-Devlet şifresi, mobil imza, E-İmza, T.C. Kimlik Kartı ve İnternet Bankacılığı) sisteme giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza bir arama kutucuğu gelecek. Bu arama kutucuğuna "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" yazın ve hizmeti kullanmak için tıklayın. Son olarak da sistemde talep bırakın ve soyağacı raporunuzun hazırlanmasını bekleyin.

Soyağacı raporunuz hazır olduğunda e-Devlet sisteminde yer alan kayıtlı mail adresinize veya cep telefonunuza bilgilendirme mesajı gelecektir. Bu bilgilendirme mesajı sonrasında tekrar e-Devlet'e giriş yaparak soyağacı raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri