Mazbata nedir? Mazbata ne anlama geliyor? Mazbatanın önemi nedir?

Mazbata nedir ne anlama geliyor sorusu 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 24. dönem milletvekili seçim sonuçlarının ardından sık sık araştırılması ile gündeme gelmeye devam ediyor. Peki mazbata ne anlama geliyor, siyasi olarak mazbatanın önemi nedir? Merak ed

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27.dönem milletvekili Genel Seçimi sonucunun kesin olarak açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13. Cumhurbaşkanı olması ile mazbatası da ortaya çıktı. Bunun üzerine kullanıcılar mazbata nedir, ne anlama gelir sorularını araştırmaya başladı. Mazbata nedir, ne anlama gelir? Mazbata ne demek?

Mazbata, siyasi ya da siyasi olmayan seçimlerde sık sık gündeme geliyor. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor.

Mazbata kelimesi, daha çok genel seçimlerin ardından duyulsa da yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor. Saltanatın kaldırılmasının ardından halife seçilen Abdülmecid Efendi'ye de Büyük Millet Meclisi tarafından mazbata verilmiş. Yeni halifeye mazbatasını, dönemin Kırşehir milletvekili Müfid Efendi başkanlığındaki heyet kırmızı bir atlas kese içinde sunmuş.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri