Makat nedir? Makat çatlağı nedir, nasıl tedavi edilir? Makatta çatlak belirtileri nelerdir?

Makat ya da bilinen bir diğer adı olan anüs, sindirim sisteminin sonunda bulunan ve atıkların çıkartılmasını sağlayan önemli bir organdır. Peki Makat Nedir? Makat çatlağı nedir, nasıl tedavi edilir? makatta çatlak belirtileri nelerdir? Bu sorunların yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Makat nedir? Makat çatlağı nedir, nasıl tedavi edilir? Makatta çatlak belirtileri nelerdir? sorularının yanıtları aranıyor. Bir çok insan makat çatlağından rahatsız. Tedavi edilebilir bir hastalık olan Makat Çatlağı hakkında detaylar haberimizde...

MAKAT NEDİR?

Makat bölgesin de buruşuk kaslar bulunur. Bu kasların görevianüs yoluyla kontrollü bir şekilde dışar ıatılmasıdır. Anüsün gaita çıkışı sırasında açılması ve kapanması kaslar tarafından sağlanmaktadır. Vücutta sindirim sisteminden sonra atıkların dışkılaması anüs yoluyla sağlanır.

Anüs sindirim sisteminde işe yaramayan maddeleri ayrıştırdıktan sonra dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Anüsün yapısında damarlar, sinir ve kaslar bulunmaktadır ve bunların hepsinin birleşimiyle dışkı dışarı atılır.

Anüs de bulunan kaslar, ihtiyaca göre anüsün açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Halka şeklinde bulunan sfinkter kasları, katı halde bulunan dışkının kontrol edilmesini sağlamaktadır. Anüs, sinirler sayesinde atıkların gaz, katı ve sıvı olması konusunda önemli bir ayrıma sahiptir.

Anüs, teknik olarak sindirim sisteminin sonunda yer almaktadır. Fakat vücutta iki kalça arasında bulunan halka şeklindeki yapıyı oluşturmaktadır.

MAKAT ÇATLAĞI NEDİR?

Makatta çatlak meydana gelmesi dünyada en sık görülen hastalıklar arasında neredeyse ilk sıralarda yer alır. Makatta çatlak, daha çok ıkınma ve kabızlığın oluşması sonucunda makat bölgesinde meydana gelen yırtılmalardır. Anüs çatlağı olarak da geçen makat çatlağı, genellikle kanama, kaşıntı ve ağrı gibi sebeplerle kendini gösterir. Makat çatlağı genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun en önemli nedeni kadınlarda kadınların gebelik dönemlerinde düzensiz dışkılama hareketleridir.

Makatta çatlak meydana gelmesinin belli başlı sebepleri bulunmaktadır. Makatta çatlak durup dururken ve kendi başına meydana gelmez.

MAKAT ETRAFI RAHATSIZLIKLARI NELERDİR?

Hemoroidal hastalık, makatta çatlak (anal fissür), makat apsesi - iltihaplanma (apse), makat fistülü (anal fistül), cinsel yolla bulaşan hastalıklar, crohn hastalığının makat tutulumu, kıl dönmesi hastalığı, bağırsak sarkması (prolapsus), makat kanseri, dışkı kaçırma (inkontinans), deriye ait cilt hastalıkları (egzema), kaşıntılı makat (pruritus ani), mantar hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı, irritabıl bağırsak sendromu ve daha birçok durum bu bölgeyi etkileyebilir.

  • Makat Kanaması - Anal Kanama
  • Hemoroid - Basur Hastalığı
  • Anal Tromboz - Tromboze Hemoroid
  • Makat Apsesi - Anal Apse
  • Makat Fistülü - Anal Fistül
  • Makat Çatlağı - Makatta Yırtık - Anal Fissür
  • Anal Egzama
  • Kaşıntılı Anüs (Prutus Ani)
  • Rektal Ülser Sendromu
  • Makatta Deri Katlantısı - Mariscs
  • Anal Siğil (Condyloma Acuminata)
  • Dışkı Kaçırma - Bağırsak İnkontinansı
  • Makat Temizliği - Anal Hijyen

MAKAT ÇATLAĞININ MAKAT TEMİZLİĞİ İLE BİR İLGİSİ VAR MIDIR?

Makat çatlağı veya anal fissür gelişmesinde, kişisel hijyen, taharetlenme veya makat bölgesi temizliğinin bir ilgisi olmadığı bilinmektedir.

Makatta çatlak meydana gelmeye başladığında belirli başlı belirtiler meydana gelir. Bu belirtileri önceden bilmeli, ve gerekli önemleri almalısınız.

İşte makatta çatlak belirtileri nelerdir?

Makat bölgesinde ağrı kanama şişme ve hemoroid rahatsızlığına benzeyen belirtilerle kendini göstermektedir. Hastalar genellikle tuvalette makat bölgelerini cam parçasıyla çiziyorlarmış gibi hissettiğini söylerler.

İşte makata iyi gelen doğal tedavi yöntemleri…

MAKAT ÇATLAĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sıcak suyun içerisine oturmak

Günde en az 20 dk sıcak suyun içerisine oturmak makattaki çatlağında meydana gelen hasarı kısa sürede tedavi etmektedir. Özellikle büyük tuvaletten sonra sıcak suyun içerisine oturmak, kasları rahatlatır ve kısa süre içerisinde kan dolaşımının hızlanmasını önleyerek makat bölgesinde yara oluşumunu engeller.

Kabızlıktan kurtulun

Kabızlıktan kurtulmak için gün içerisinde bol su tüketin, lifli, gıdalarla beslenin, probiyotik içeren yoğurdu bol bol tüketin. Böylelikle kabızlık sorununu çok fazla yaşamazsınız.

Kremler
Anestezik kremler , makat çatlağının iyileşmesini sağlamaz, ancak ağrıyı dindirir. Özellikle büyük tuvaletten önce uygulandıklarında ihtiyacın rahatça giderilmesini sağlayacaktır. Xlocaine, lidokain, tetrakain ve pramoksin gibi örnekleri vardır.

MAKAT ÇATLAKLARINDA AMELİYAT NASIL OLMALIDIR?

Eğer doğal yöntemlerle azalmayan ve geçmeyen ağrılarınız varsa cerrahi müdahaleuygulanması gerekecektir. Cerrahi müdahele ile makat çatlaklarının çok büyük ihitimalle iyileşme şansı bulunmaktadır.
Makat çatlağında iki tip ameliyat yöntemi mevcuttur.

Makat çatlaklarında ameliyat …

Lateral sfinkterotomi: Bu ameliyatta anüsteki büzücü kasta ufak bir kesi açılarak anal kanalda oluşan gerginlik azaltılır. Çoğu kişi 2-4 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri