Kurban Bayramı'nın yaklaşması ve yaz aylarına denk gelmesi etin nasıl muhafaza edileceği konusunda soruları da beraberinde getiriyor. Kurban kesiminde olduğu kadar etin saklanması konusunda da hijyene önem verilmesi gerekiyor. Et için uygun koşullar oluşturduktan sonra paketleme ve muhafaza işlemi yapılmalıdır.
Kurban eti nasıl saklanmalıdır? Kurban eti saklamanın püf noktaları
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar kurban etini nasıl muhafaza edeceklerini araştırmaya başladır. Kurban etinin uygun koşullar altında kesilmesi ve muhafaza edilmesi sağlık açısından önemli olduğundan uzmanlar en az 5 saat dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?
Etler, hanedeki kişi sayısı göz önünde bulundurularak küçük porsiyonlarda tek pişirilmiş porsiyonlarda dondurulması gerekir.
Etleri dondurmak için yağlı kağıt veya buzdolabı poşetleri kullanılmalı ve dondurucuya yığın halinde konulmamalı ve dondurucuda alt sıralara yerleştirilmelidir.
Dondurucudan çıkarıldığında et oda sıcaklığında çözülmemelidir. Çözdürme buzdolabında yapılmalıdır.
Pişmiş etle birlikte çiğ et raflara yerleştirilirken dikkatli olunmalı, en alta çiğ et yerleştirilmelidir. Çiğ et suyunun diğer ürünlere karıştırılmaması gerekmektedir.
Soğutulmuş et -2 0C'de en fazla 1 hafta, derin dondurucuda -18 0C'de 4-6 ay saklanmalıdır.
Et kıyma yerine parçalar halinde saklanırsa vitamin kayıpları daha az olur.
Etler bir gün önceden dondurucudan çıkarılmalı ve buzdolabında çözülmelidir. Eğer pişirme işlemi acele yapılacaksa mikrodalga fırın kullanılmalıdır.
Kurban kesiminden sonra işlem özellikle yaz aylarında yapılıyorsa, etler poşette uzun süre bekletilmemeli. Uzun süre poşette bekletilen etler sıcaktan dolayı terleyebilir ve yeşerebilir. Bunun için kağıt ambalajlar tercih edilmelidir.
Etin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme yöntemi de önemlidir. Etler, mangal ve ızgaralarda yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasını önlemek için pişirilmeli, pişme sonunda bırakılmamalı dikkatli olunmalıdır.