Kurban Bayramı'nda aşırıya kaçmayın! Diyetisyen Ceren Kaplan'dan bayramda beslenme önerileri

Kurban Bayramına sayılı günler kala uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. Et hasreti çeken yemeden duramam diyenler için Diyetisyen Ceren Kaplan'dan uyarılar geldi.

Kurban Bayramı'nın heyecanı ve sevinci ile et tüketimi günler boyunca kontrolsüz bir şekilde ilerliyor. Etin içeriğinde yüksek besin değerleri tüketildiği zaman bazı sorunlara yol açabileceğinden dikkatli olunması konusunda uyarılar gelmeye başladı. Et tüketimine eşlik eden tatlılarda rahatsızlıkları tetikleyeceğinden Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda olması gereken beslenme konusunda önerilerde bulundu.

ET İLE BİRLKTE BAŞKA BESİNLER DE TÜKETİLMELİ

Kırmızı etin, iyi kalite bir hayvansal protein olup, demir, çinko, magnezyum, fosfor mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri ile birlikte yüksek miktarda doymuş yağ içerdiği için bayramda günlük 5 köfte veya 12-15 parça kuşbaşı etten daha fazla tüketilmemesini tavsiye eden Dyt. Ceren Kaplan "Tabakta etle birlikte süt, meyve-sebze, tahıl grubu da bulunmalı ve dört yapraklı yonca modeli tamamlanmalıdır. Bu sayede hem çeşitlilik sağlanır hem de besinlerin yararı artacaktır." şeklinde konuştu.

RİSK GRUPLARI DİKKATLİ OLMALI

Diyetisyen Kaplan risk grubunda olanların bayramda beslenmelerine ekstra dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek dengenin kurulması gerektiğini belirterek "Bayram boyunca artan et ve tatlı tüketimi sağlıklı kişileri de etkileyebilmekle birlikte özellikle kalp-damar hastaları, hipertansiyon hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları gibi kronik rahatsızlığa sahip kişileri ve yaşlılar, çocuklar gibi yüksek risk grubunda bulunan bireyleri daha çok etkilemektedir. Bu sebeple sağlıklı beslenme ilkelerinden şaşmayıp uygun zamanda, uygun miktarda, uygun şartlarda ve uygun örüntülerde beslenmeye dikkat edilmelidir.” dedi.

PİŞİRME YÖNTEMLERİ İYİ BELİRLENMELİ

İçeriğindeki, besin değerlerinden dolayı faydaları olduğu kadar düzensiz tüketim ile birlikte zararlarının da olabileceğini için etlerin kızartma, kavurma gibi zararlı pişirme yöntemlerinden uzak durulup, ızgarada pişirme, haşlama, fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Izgarada pişirme yöntemi uygulanırken etler ateşe çok yakın olmamalı ve kömürleşecek kadar kızartılmaması gerektiğini söyleyen Kaplan "Bu durum hem vitamin, mineral kayıplarına sebep olmakta hem de kanser riski taşımaktadır. Sindirim problemi yaşanmaması için et grubu hem bireyin hem metabolizmanın daha aktif olduğu öğlen saatlerinde tüketilmeli, akşam öğününde sindirimi daha kolay ve daha hafif olan sebze yemekleri tercih edilmelidir." ifadelerine yer verdi.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN

Bayram düzensiz beslenme ile birlikte gelen fazla kilolardan bayram sonrası hızlı bir şekilde kurtulmak için 3 günlük detoks programı öneren diyetisyen Kaplan "Kahvaltıda 5-6 adet çilek veya 10- 12 adet frambuaz, 1 silme tatlı kaşığı chia tohumu tüketilmeli. Ara öğün olarak 1 fincan filtre kahve, 1 tatlı kaşığı soğuk sıkım çörekotu yağı ve 2 adet ceviz yenilmeli. Öğlen tercihinde de 6-8 yemek kaşığı susuz zeytinyağlı sebze yemeği ve 1 ince dilim esmer ekmek tüketilmeli. Yine ara öğünde 1 fincan ananaslı yeşil çay, 2-3 adet kuru kayısı veya kuru erik tercih edilmeli. Akşam ise fırınlanmış kabak yanında nane, pulbiber, zerdeçal, çok az karabiber eklenmiş 1 küçük kase yoğurt tüketilmelidir. Bu beslenme programı herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan sağlıklı kişiler içindir." şeklinde bir program da önerdi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri