Kreş desteği nedir, nasıl alınır? Kreş desteği Başvuru Şartları ve Tutarı Ne Kadardır?

Resmi Gazete'de yayımlanan 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile çocuk başına gelir vergisi matrahından istisna edilen aylık tutar 304 TL’den 1.015 TL’ye yükseltilmiş oldu. Peki kreş desteği nedir? Kreş desteği nasıl alınır? Kreş desteğine Başvur

Resmi Gazete'de yayımlanan 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Çalışan annelere yönelik olarak kreş yardımı hususunda sürpriz sayılacak bir düzenleme yapıldı. Bilindiği üzere çalışan annelere çocuklarının bakımı konusunda katkı sağlanması için çocuk başına 304 – TL  kreş yardımı yapılmaktaydı.  Yapılan yeni düzenleme ile başvuru şartlarında herhangi bir değişikliğe gidilmeden kreş yardımı 1015 – TL’ ye yükseltildi.

HÜKÜMETTEN ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ DESTEĞİ MÜJDESİ!

Resmi Gazete'de yayımlanan 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kadın istihdamına yönelik çok önemli bir düzenlemede hayata geçirildi. Kadın istihdamını arttırmak için kreş desteği yükseltildi. Peki kreş desteği nedir? Kreş desteği nasıl alınır? Kreş desteğine nasıl başvurulur?

KREŞ HİZMETİ VEREN İŞVERENE VERGİ İSTİSNASI

7103 sayılı Kanunla işverenlerce kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatleri gelir vergisinden istisna tutuldu.

YÜZDE 15'DEN 50'YE ÇIKARILDI

Kanunda, kreş hizmetinin dışarıdan alındığı durumlarda her bir çocuk için aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 15'i istisna edilmişken, Bakanlar Kurulu kararıyla bu oran da yüzde 50'ye çıkarıldı.

AYLIK TUTAR BİN TL'Yİ AŞTI

Böylelikle çocuk başına gelir vergisi matrahından istisna edilen aylık tutar 304 TL'den 1.015 TL'ye yükseltilmiş oldu.

KREŞ DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Öncelikle çalışan anne şayet çocuklara bakılan bir yerde çalışıyorsa ve çocuğunu buraya getirme imkanı varsa; kreş desteğinden yararlanamaz. Şart; annenin çalışmış olduğu kurum haricinde bir yerde çocuğunu kreşe vermesidir; bu şart yerine getirilmedi sürece zaten destek sağlanmayacaktır. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yapmış olduğu açıklamaya göre şimdiye kadar vergi konusundaki düzenleme için 500.000 bin kişi talepte bulunmuş durumda; zaten devlet hazinesinden bu uygulama için ayrılmış bütçe ise 4.3 Milyar liralık. Kısacası kadının iş hayatında yer edinmesini, istihdamını sağlaması açısından vergilendirmeler teşvik amaçlı kullanılmakta; haliyle iş verene de cazip gelmektedir. Kreş desteğine başvuru yapmak isteyen çalışan annelerin önce iş vereni, yoksa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı merkezlerden bu işlemi gerçekleştirmeleri gerekir.

KREŞ DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

Öncelikle bu desteği almadan evvel maaş miktarınız göz önünde bulundurulur, sonuç olarak eğer uygun iseniz bu destek iş vereniniz tarafından sağlanır. Örneğin bir çalışan anne asgari maaş alıyor ise ve çocuğuna bakmakla mükellef ise( çocuğun velayet durumu annedeyse; baba çalışmıyorsa, çalışıyor ama geliri çocuğun bakımına yetmiyorsa, çocuğa bakacak bir aile büyüğü yoksa) devlet elbette kadın işinden istifa etmesin diye bu desteği ona sağlayacaktır. Ancak maaşı 5.000 TL olan, çocuğa bakacak aile büyüğü bulunan, çocuğun babasının maddi geliri masraflarına yetecek düzeyde olan ailelere bu desteğin sağlanması zorlaşır; çünkü ciddi talep olan bu konuda devlet vereceği maddi desteğin gerçekten gereken bir yere gitmesi için titiz davranır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Çalışma Hayatı Haberleri