×
  • Anasayfa
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
☰
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Sağlık

Koronavirüs hastalarını dinç tutan besinler! İşte dikkat edilmesi gereken hususlar

Günden güne Koronavirüs vakaları artarken, test sonuçları pozitif çıkan hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmakta. Kovid-19 virüsünün bağışıklık sistemi ile arasındaki ilişki yadsınamaz boyutta. Peki, hastalar bağışıklık sistemini güçlü tutamak için ne yapmalı ve nelerden uzak durmalı?

30 Kasım 2020 Pazartesi 15:35
120

Koronavirüs test sonucu pozitif çıkmış ve tedavi sürecinde olan kişilerin en temel ihtiyacı, tüm besin yer aldığı çeşitlilik içeren diyet menüsüdür.

220

Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir beslenme şekli bu süre zarfında güçlü bir bağışıklık için vazgeçilmezdir.

320

Tüm besin öğeleri yeterli şekilde tercih edilmeli, mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır. Kilo verme sürecindeyken virüse yakalanan kişilerin ise çok düşük kalorili diyetleri bırakması önemli bir etkendir.

420

Bu süreçte vücudun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilecek ihtiyacın tamamını karşılayabilecek dengeli diyetler uygulanmalıdır.

520

Test sonucu pozitif olan ve tedavi sürecindeki bireyler mevsimine uygun taze meyve, sebze tüketmeye özen göstermelidir.

620

Bu süreçte kesinlikle ihmal edilmemesi gereken nokta sıvı tüketimidir. Günde en az 2 litre sıvı tüketimi, hastalıkla savaşan bedeninizin toksinlerini atması ve bununla beraber vücuttaki virüslerinde dışarı atılabilmesi için oldukça önemlidir.

720

Bu dönemde yapılacak en büyük hata, boş karbonhidratlı besinleri sıklıkla tüketmektir. Basit şeker ve şerbet içeren besinler, ağır yemekler, ateşle temas ederek pişen besinler, fast food gibi gıdalar, alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

820

Tedavi sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Özellikle bir besin grubu veya öğesi kurtarıcı nitelik taşımaz. Tam anlamıyla sağlıklı beslenme için her bir besin öğesi günlük beslenmede yer almalıdır.

920

Buna rağmen dengeli ölçüde mutlaka alınması gereken besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir. Yağlı tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. Bu nedenle gün içinde fındık, badem, ceviz  kuruyemişler tüketilmelidir.

1020

C vitamini kaynağı olan turunçgiller her gün mutlaka yenmelidir. Yeterli A vitamini alımı ve güçlü bir bağırsak florası için çözünür ve çözünmez lifler, tam tahıllı besinler ve sebzelerden yeterli düzeyde alınmalı, kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi gıdalara yer verilmelidir.

1120

Ihlamur, adaçayı gibi bitki çayları boğaz enfeksiyonu yoğunsa zencefil eklenerek tüketilebilir.

1220

D vitamini Koronavirüs ile ilgili önemli araştırmalara konu olan bir vitamindir. Ancak doktor onayı olmadan alınması ve kullanılması risklidir. D vitamini kullanımı için de bir hekime danışılmalıdır.

1320

Eğer yoğun kas ağrıları ve ateş varsa egzersiz yapılmamalı, daha çok dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.

1420

Ateşin olduğu durumlarda egzersiz vücut ısısını artırarak hastalık seyrini ağırlaştırabilir.

1520

Hafif semptomlu veya semptomsuz şekilde geçiriliyorsa, düşük tempolu egzersizler yapılabilir. Yoğun egzersiz programlarından kaçınılmalıdır. Yumuşak pilates bantlarından destek alınarak kas gruplarını çalıştırmaya yönelik egzersizler veya hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyüş yapılabilir.

1620

Koşu bandı var ise günlük 20- 30 dk. yavaş tempolu yürüyüşler yapılabilir. Egzersiz vücuda hala güçlü olduğunu hatırlatan önemli bir aktivitedir.

1720

Bağışıklık sistemini güçlendirmek; yeterli uyku, egzersiz ve yeterli besin grubundan geçmektedir.

1820

Bu sayılan öğeler bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Çünkü Kovid-19 virüsü yorgun bedenleri sevmektedir bulaş riski çok yüksektir.

1920

Günlük ortalama 8 saat uyku uyunmalı ve mümkünse uyku hijyenine, düzenine önem gösterilmelidir..

2020

Eğer pozitif kişiler sürekli dışardan yemek yeme veya fast food tüketme alışkanlığı varsa veya sık sık öğün atlanıyorsa bu alışkanlıklar kısa sürede değiştirilmelidir.

© 2013 - 2024

Bölge Gündem Haber


‧ Anasayfa ‧ İletişim