Kompozisyon nasıl yazılır? Kompozisyon yazım kuralları nelerdir?

Kompozisyon nasıl yazılır? Kompozisyon yazarken nelere dikkat edilmelidir? Kompozisyon kaç bölümden oluşur? Kompozisyon, kelime olarak “birbirinden ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma, düzenleme işi” anlamına gelmektedir. Kompozisyon n

Kompozisyon; giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Her bölümde yazım teknikleri ve yazmanız gereken içerikler değişkenlik göstermektedir. Sizler için bu üç bölümü ayrı ayrı inceleyerek kompozisyonun nasıl yazılır sorusunu yanıtladık.Kompozisyon nedir?

KOMPOZİSYON NEDİR?

Kompozisyon Fransızca kökenli bir sözcüktür.”Ayrı ayrı parçaları,nesneleri,ögeleri en iyi şekilde yerleştirmek anlamına gelir. İnsan olarak duygularımızı,düşüncelerimizi,taslarımızı,görüşlerimizi karşımızdakilere anlatmak;kendimizden söz etmek,toplumsal sorunları dile getirmek bir ihtiyaçtır.

1-GİRİŞ BÖLÜMÜ- KOMPOZİSYONUN GİRİŞ BÖLÜMÜNDE NELER YAZILIR?

Giriş bölümünde yapmanız gereken, öncelikle kompozisyonun konusu hakkında ve kompozisyonunuzu konuya hanga bakış açısıyla yazdığınızdan kısaca söz etmenizdir. Açıklama ve tanımlama cümleleri kurmanız Giriş Bölümü için uygun bir yazım olacaktır. Örneğin bizim bu yazımızda mavi renkle belirtilmiş olan ilk paragraf bir giriş cümlesine örnektir.

2-GELİŞME BÖLÜMÜ- KOMPOZİSYONUN GELİŞME BÖLÜMÜNDE NELER YAZILIR?

Gelişme bölümü, yazının uzun tutulması gereken bölümüdür. Giriş bölümünde kısaca anlatılan konular gelişme bölümünde detaylı şekilde incelenir. Konu hakkında bolca ayrıntı verilir ve örneklerle açıklamalar yapılır. Eğer gerek varsa karşılaştırmalar yapılabilir. Eğer gelişme bölümü birkaç paragraftan oluşacak ise mutlaka paragraflar birbirinin devamı olmalıdır ve biri diğerini tamamlamalıdır. Yine şuan okuduğunuz bu yazıda kırmızı ile yazılmış bölüm bir kompozisyonun gelişme bölümüne örnek teşkil etmektedir.

3.SONUÇ BÖLÜMÜ- KOMPOZİSYON SONUÇ BÖLÜMÜNDE NELER YAZILIR?

Sonuç bölümü, kompozisyonda anlatılan konunun bir yargıya bağlandığı bölümdür. Anlatılan konu üzerinden verilen örneklerin ve yapılan açıklamaların bizi nereye götürdüğünü belirterek yazının sonlandığı bölümdür. Gelişme bölümünde anlatılan ayrıntılı konu bu bölümde bir sonuca bağlanarak kompozisyon bitirilir. Yazımızın sonunda bulunan yeşil ile yazılmıs kısım bir kompozisyonda bulunması gereken sonuç bölümüne örnek olarak gösterilebilir.

Kompozisyonu yazarken bu üç bölüme dikkat ederek yazmak; kompozisyonun en doğru ve en iyi şekilde hazırlanmasını sağlayacaktır. Kompozisyon bölümleri arasında doğru ilişkinin kurulması ve her bölümde gerçekleştirilmesi gereken hususların yerine getirilmesi konunun okuyucuya çok daha kolay akmasını sağlayacaktır.

KOMPOZİSYON NASIL YAZILIR? KOMPOZİSYON YAZIM KURALLARI NELERDİR?

- Kompozisyon yazarken beyaz ve çizgisiz dosya kâğıdı kullanılmalıdır. Eğer kâğıt çizgisiz olduğu için düz yazma problemi yaşanıyorsa kâğıdın altına çizgili kâğıt koyularak yazılabilir.

- Kullanılan kalem isteğe göre değişebilir. Kurşun, tükenmez veya dolmakalem kullanılabilir. Fakat mürekkebin rengi siyah olmalıdır.

- Öğrenciler, sayfanın sol üst köşesine ad, soyad, sınıf ve öğrenci numarası gibi bilgileri yazmalıdır. Sağ üst köşeye de tarih bilgileri yazılmalıdır.

- Paragraf başlangıçlarında mutlaka 3 santimetre boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluk bütün paragraflarda eşit olmalıdır. Aynı zamanda bir paragraftan diğer paragrafa geçilirken bir satır boşluk bırakılmalıdır. Böylelikle yazıya bir bütün olarak bakıldığında bütün paragraflar hizalı bir biçimde görünür.

- Kompozisyon yazılacak kâğıdın üst kısmından 4 santimetre, alt kısmından 3 santimetre, sol kısmından 3 santimetre ve sağ kısmından 1,5 santimetre olacak şekilde boşluk bırakılmalıdır. Bu, sayfanın düzenli ve göze hoş gözükmesi için atlanmaması gereken bir kuraldır. Ayrıca kompozisyon kâğıdının dosyalanması veya etrafına not alınabilmesi için kenarlarda yeteri kadar boşluk bırakılması gerekir.

- Yazının güzel ve okunaklı olmasına dikkat edilmelidir. Karalama ve yazıların üstünün çizilmesi gibi durumlara yer verilmemelidir. Yazım kurallarının ve noktalama işaretlerinin doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Ekonomi Haberleri