×
  • Anasayfa
  • Finans
  • Güncel
  • Gündem
  • Magazin
  • Spor
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Yerel
  • Eğitim
  • Teknoloji
  • Din
  • İç Haberler
  • Film ve Dizi
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Çalışma Hayatı
  • Yemek Tarifleri
  • Ne, Nedir
  • Dream Interpretation
  • Tiktok Gündem
  • Biyografi
  • Hava Durumu
  • Hayat ve Yaşam
☰
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • Sağlık

Kalsiyum hangi besinlerden alınır? Kemikleri güçlendiren besinler

Kemik sağlığı ve doğal kemik yapısını korumak için vücudumuzun kalsiyum dengesini kalsiyum eksikliğine neden olan durumları engellemek önemli. Peki hangi besinler kalsiyum açısından daha öncelikli? Bu besinlerin diğer faydaları nelerdir? Dr. Muammer Yıldız sizler için cevapladı...

12 Haziran 2020 Cuma 15:57
113

KALSİYUM EKSİKLİĞİNE NEDEN OLAN DURUMLAR

1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi

2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek

3- Çok fazla tuz tüketimi

213

4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar

5- Magnezyum eksikliği

6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak

İşte kalsiyum zengini besinler

313

Çiğ Süt

1 bardak: 300 mg

Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur.

413

Badem

1 avuç: 76 mg

513

Kale lahanası (pişirilmiş)

1 fincan: 245 mg

613

Fasulyeler ve mercimek

Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.

713

Bamya
1 fincan: 82 mg

813

Brokoli

½ fincan pişmiş: 93 mg

913

Su teresi

1 kase : 300 mg

1013

Su teresi

1 fincan: 41 mg

1113

İncir

Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var.

Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.

1213

Sebzeler

Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur. Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.

1313

Peynir

2 dilim peynir: 224 mg

© 2013 - 2024

Bölge Gündem Haber


‧ Anasayfa ‧ İletişim