Kadın mahremi olmayan bir erkeğe selam verebilir mi; halini hatırını sorabilir mi?

Kur’an-ı Kerim’de: “Yabancı erkeklere çekici bir eda ile konuşmayın, sonra kalbinde hastalık bulunan kimse ümide kapılır. Güzel söz söyleyin. ” (Ahzâb, 33/32) buyurulmaktadır.

Peygamberimiz (s.a.s.)’inve sahabenin uygulamalarından anlaşıldığına göre, herhangi bir fitne korkusu ve yanlış anlaşılmanın söz konusu olmadığı hallerde kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara selâm verip almalarında, ihtiyaç halinde konuşmalarında bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 406; Zekeriya el- Ensârî, Esne’ l-metâlib, I, 176).

Ebû Talib kızı Ümm-ü Hanî, kendisinin sadece sesini duyan ve göremediği için de kim olduğunu bilemeyen Peygamberimiz’e (s.a.s.) selam vermiş, Peygamberimiz (s.a.s.) de selama karşılık verip, kim olduğunu sorup öğrenince: “Hoş geldin ey Ümmü Hanî” diyerek kendisine iltifat etmiştir (Buhârî, Gusül 21; Salât 4; Müslim, Hayız, 70-71, Salâtü’l-müsâfirîn 81-82; Tirmizî, İsti’zân 34).

Esmâ Binti Yezîd de, kadınlarla birlikte otururken, Peygamberimiz (s.a.s.)’in yanlarına uğradığını ve kendilerine selam verdiğini (Ebû Dâvûd, Edeb 137; Tirmizî, İsti’zân 9) anlatmıştır.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri