İrfan Fidan kimdir? Aslen nereli? | 15 Temmuz darbe girişimi davasının savcısı İrfan Fidan hayatı

Yargıtay'da Anayasa Mahkemesi üyeliği seçim sonucunda en çok oyu alan isimlerden biri olan İrfan Fidan, merak konusu oldu. Peki İrfan Fidan kimdir? Aslen nereli? İrfan Fidan hayatı ve tüm detaylar...

Yargıtay'da Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapılan seçimin sonucu belli oldu. En çok oyu İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol aldı. Bu üç isim arasında en çok oyu olan İrfan Fidan merak konusu oldu. Peki İrfan Fidan kimdir? Aslen nereli? İşte İrfan Fidan'ın hayatı ve tüm detaylar...

İRFAN FİDAN KİMDİR? ASLEN NERELİ? | 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ DAVASININ SAVCISI İRFAN FİDAN HAYATI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve yeni göreviyle Yargıtay Üyesi İrfan Fidan, aslen Ordu, Fatsalıdır. TSK’daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilen İrfan Fidan’ın ismi, kamuoyunda 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından duyuldu. 

Soruşturma sürecinde özel yetkili savcılıkta görev yapan Fidan, özel yetkili savcılığın kaldırılmasının ardından da görevine cumhuriyet savcısı olarak devam etti. Fidan aynı büroda görevli iki savcı ile birlikte 25 Aralık soruşturmasını devraldı.

Soruşturma sonucunda aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Reza Zarrab'ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında “takipsizlik” kararı verildi.

İrfan Fidan daha sonra, "Selâm Tevhid’de şüphelilere kumpas kurulduğu” iddiasıyla soruşturma başlattı. Bu soruşturma devam ederken başsavcı vekili olarak atandı. Başsavcı vekili Fidan, ‘Selâm Tevhid’de kumpas’ iddiasıyla Fethullah Gülen, eski polis müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ile askerlerin de aralarında bulunduğu 122 kişiye ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs' suçlamasıyla iddianame hazırladı.

MİT TIR'ları haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün soruşturmasını da İrfan Fidan, yürütüyordu. Fidan, hazırladığı iddianamede Dündar ve Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “darbeye teşebbüs” ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istedi.

İrfan Fidan, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları için "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklanan akademisyenler Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı hakkında "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağıladıkları" yönünde görüş bildirdi.

TSK'daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimiyle ilgili olarak İstanbul'da başlatılan soruşturmanın da başında olan İrfan Fidan, son olarak aralarında  Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 42 gazeteci hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti.

2018 yılında gerçekleştirilen bir toplantıda kendisine yöneltilen çocuk istismarcıları için idam sorusu ile gündem olan Fidan, "Benim vicdanımda sizin düşüncenizde. Yasal düzenlemeler gerçekleştirildiğinde bize sadece uygulamak düşer." ifadelerini kullanmıştı.

EN ÇOK OYU ALDI

Yargıtay'da Anayasa Mahkemesi üyeliği seçim sonucu belli oldu. En çok oyu İrfan Fidan, Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol aldı. Üç aday  Yargıtay'da oylandı. En çok oyu İrfan Fidan aldı.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanacak olan üyeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belirleyecek.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Biyografi Haberleri