İçki içilen evde namaz kılınabilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

Sarhoşluk veren her türlü içkiyi içmek büyük günahtır. Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Sarhoş iken namaz kılınmaz.

Her nasılsa içki içmiş olan bir kimse ne dediğini bilinceye kadar namaza yaklaşmamalıdır (Nisâ, 43). Namaz kılan insan ilahi huzurda bulunduğu için bu ibadetin nezih bir ortamda yerine getirilmesi esastır. Bununla birlikte bir evde içki içiliyor olması o evde namaz kılmaya engel değildir. İçki içilen evde kılınan namaz geçerlidir.

Bayanların namaz kılarken eteklerinin altına bir şey giymeleri gerekir mi?

İslam dini tesettürü emretmekle birlikte, örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmemiş, bunu örfe bırakmıştır. Buna göre bir kadın, teni gösterecek şekilde ince ve şeffaf, vücut hatlarını belli edecek şekilde dar olmamak kaydıyla (Ahzâb, 33/33; Müslim, Libas, 34); namaz dışında mahremi olmayan kimselere karşı olduğu gibi, namaz kılarken de yüz, el ve ayakları hariç bütün vücudunu örtecek şekilde örfe uygun her türlü kıyafeti giyebilir ve böyle bir kıyafetle namaz kılabilir (Mevsılî, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Buna göre ayak topuklarına kadar uzanan eteğin altına ayrıca tayt, eşofman v. b. bir şey giymek şart değildir. Ancak rükû veya secde yapılırken eteğin yukarı çekilmesi ve ayak topuklarından yukarıdaki bir kısım avret mahallinin çıplak kalması söz konusu olacaksa veya etek kısa ise bu yerleri örtmek için gerek namazda gerekse namaz dışında uygun bir iç elbisenin giyilmesi gerekir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Din Haberleri