İçişleri Bakanlığı duyurdu: Parmak izi tanıma sisteminde son aşama, Mart ayında başlıyor!

İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, BİYOTEKSAN tarafından HAVELSAN mühendislik desteği ile geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi, Mart ayında faaliyete geçecek. İşte yeni parmak izli kimlik belirleme ve veri depolama sistemi hakkında tüm detaylar...

İçişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan duyuruya göre,BİYOTEKSAN tarafından HAVELSAN mühendislik desteği ile geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi Mart ayında ilk olarak faaliyete geçerek ilk olarak İçişleri Bakanlığında kullanılmaya başlanacak. 

Sabah'ın haberine göre, BİYOTEKSAN'ın HAVELSAN mühendislik desteği ile geliştirdiği, yerli parmak izi tanıma sisteminde son aşamaya gelindi. Sistem ilk olarak mart ayında itibaren İçişleri Bakanlığı'nda kullanılmaya başlanacak.

Adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak üzere başlatılan Biyometrik Veri Sistemi Projesi'nin ilk ürünü yerli parmak izi tanıma sistemi Mart ayından itibaren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde kullanılmaya başlanacak.

ÖNCE İÇİŞLERİ ARDINDAN EMNİYET VE JANDARMA

Sistem daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı birimlerinin kullanımına sunulacak. Halen yabancı menşeli biyometrik veri sistemlerini kullanan Türkiye; böylelikle kendi imkânlarıyla biyometrik veri sistemi geliştiren dünyadaki 7. ülke olacak.

Proje, HAVELSAN ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) arasında imzalanan İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri Sistemi'ne ilişkin protokol doğrultusunda başlatıldı.

BİYOTEKSAN KURULDU

Bu kapsamda BİYOTEKSAN isimli firma kuruldu. BİYOTEKSAN, Biyometrik Veri Sistemi Projesi'nin ilk fazında Nitelikli (Temiz) Parmak İzi Tanıma Ürünü, ikinci fazında ise Niteliksiz (Olay Yeri) Parmak İzi Tanıma Ürünü geliştirecek.

YAPILACAK İŞLEMLER

İlerleyen süreçte de yerli ve milli olarak tüm güncel biyometrik tanıma teknolojilerini (parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses ve benzeri) içeren merkezi bir Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi devreye alınacak.

Merkezi biyometrik veri sisteminin kurulması ile birlikte tüm resmi kurumlara ve özel şirketlere hizmet verebilecek bir alt yapı oluşturulacak.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İç Haberler Haberleri