Futbolda penaltı atışı değişikliği gündemde

FIFA penaltı atışlarında köklü değişkliğe gidiyor. Artık penaltı atışlarında kaleciden ya da direkten dönen topu hücum eden takımın tamamlayıp gol atması tarihe karışabilir. Bu kural FIFA’dan onay alırsa, bundan sonra benzer pozisyonlarda savunmadaki takımın lehine serbest vuruş kararı verilecek.

FİFA, Penaltı atışlarında tartışılan bir çok kuralı değiştermeye hazırlandığı belirtiliyor.IFAB’ın hazırladığı taslak gelecek mart ayında oylanacak. Kabul edilirse, penaltı atışları tek vuruşa dönüştürülecek. Yani dönen topa ikinci bir vuruş hakkı tanınmayacak.

Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında kural hatası tartışmalarına neden olan penaltı atışı tarihe karışıyor. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), penaltı atışını tek vuruş haline getirecek. Yani penaltılara kalan maçlarda uygulanan temdit penaltısının aynısına geçilecek. Topun kaleciden veya direkten dönmesi halinde oyun aut atışıyla başlayacak. IFAB’ın önümüzdeki martta yapacağı genel kurulda kural kabul edilirse, haziran ayında uygulamaya resmen geçilecek. Bir diğer radikal değişiklik de şu: Kaleci penaltı vuruşundan önce bir ayağını öne atabilecek.

Diğer ayağıysa çizgide kalmak zorunda. Vuruş sırasında çizgide olma zorunluluğu bulunan kaleci tek ayağını öne çıkarabilecek. Uzatmalar sonunda penaltılara gidilen maçlarda penaltı atış sıralaması da değişiyor. Artık bir A takımı, bir B takımı atış yapmayacak. Yani ABAB şeklinde devam eden sıralamadan ‘ABBA’ şekline geçilecek. IFAB çok tartışma yaratan ‘elle oynama’ kuralında da değişikliğe giderek, daha net sınırlar belirleyecek. Oyuncu değişikliklerinde zamanın çalınmasını önlemek için oyundan alınacak futbolcu kendisine en yakın çizgiden terk edecek. Hakemler, kenarda kuralları ihlal eden teknik direktörlere de sarı veya kırmızı kart gösterecekler.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Spor Haberleri