Frenk Soğanı-Yaprak Soğanı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yaprak Soğanı, Frenk Soğanı olarak da bilinir ve bilimsel adı Allium schoenoprasum’dur. İngilizcede Onion Chivesolarak adlandırılır. Türkçe’de Soğancık olarak da adlandırılmıştır.

Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika doğal yayılım alanıdır. Türkiye ve Kafkasya coğrafyasında doğal olarak yetişir. Özellikle Erzurum, Hakkari, Rize Tunceli ve Van-Kars çevresinde yüksek yerlerde genel olarak çayır-mera türü gölgelik yerlerde yetişir.

C ve A vitamini yönünden zengindir.  Ayrıca, B vitaminleri, kalsiyum ve fosfor içerir.Bir miktar kükürt ve demir bileşenlerini içerir. Frenk soğanının içerdiği bu bileşim nedeniyle arılar hariç böcekleri uzaklaştırıcı bir etkisi vardır. Öyle ki özellikle Avrupa’da tarım alanlarına bir miktar frenk soğanı ekimi yaygındır. Bunun nedeni zararlılar ile doğal yoldan mücadeledir. Ayrıca fare gibi zararlıları uzan tutma etkisi de vardır.

Bir besin maddesi olarak yaprak soğanının hem kökü hem de yeşil yaprakları tüketilir. Yemeklere, çorbalara çok yakışır. Balık ve et yemeklerinde de kullanılır. Yemeklere ekleneceğinde çok pişirilmemeli, pişmeye yakın eklenmelidir. Ülkemizde halen bazı otlu peynir türlerinin yapımında kullanılır. Kurutularak da tüketilebilir.

Yaprak Soğanının Faydaları Neler?

Frenk soğanı içinde bulunan bileşiklerin sindirim ortamında bulunan zararlı bakterilerin pek çoğunu öldürücü etkisi vardır. Bu nedenle bakteri kaynaklı şişkinlik, gaz, mantar enfeksiyonları gibi sorunlara iyi gelmektedir.

Yaprak soğanı, sarımsak, pırasa gibi yakın akrabalarına benzer şekilde kolesterol düşürücü, tansiyon dengeleyici etkisi vardır. Ayrıca içerdiği K vitamini nedeniyle kemik sağlığı için faydalıdır. Diğer soğanımsı besinlerde olduğu gibi ani-kanser özellikleri bulunur. İçerdiği karotenler (  lutein ve zeaksantin ) göz sağlığı için özellikle katarakt oluşuma karşı fayda göstermektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Hayat ve Yaşam Haberleri