FPS nedir? FPS'nin açılımı nedir?

FPS nedir ve FPS'nin açılımı nedir? sorusu oyun oynayan bir çok kişinin çeşitli arama motorlarında araştırmakta olduğu en önemli konular arasında yer almakta. Oyun dünyasında ise oyuncuların büyük bir kısmı ne yazık ki FPS sorunlarından dolayı çeşitli oyunları stabil oynayamıyorlar. İşte tüm ayrıntılar...

Oyun dünyası için en önemli konulardan biri olan FPS (Frames Per Second) yani (Saniyelik Kare Sayısı) oldu denilebilir. Hemen hemen her yeni oyunda görsellik ve performans açısından en önemli özellik olmasının aynı sıra, gerek bilgisayarlarda gerekse oyun konsollarında kullanıcıların çok fazla bilgi sahibi olmadığı konularda karşımıza çıkmaktadır.

Peki, FPS nedir? FPS'nin açılımı nedir? İşte ayrıntılar... 

FPS NEDİR? 

FPS “Frame Per Second/Saniyelik Görüntü Sayısı” kısaca tanımlayacak olursak tek saniyede ekrana aktarılan kare demektir. Bir bilgisayar oyununda oyuncu için en önemli özellik ses, görüntü ve hızdır. Ses daha çok bilgisayarın sahip olduğu ses sistemine bağlı iken görüntü ve hız bilgisayarın sahip olduğu ana donanım birimlerine bağlıdır. İşte bilgisayarın işlemci, ram ve ekran kartı performansınızı ölçen birime FPS (Frame Per Second/Saniyedeki Kare Sayısı) denir.

Düşük FPS, yalnızca bilgisayar oyunu oynayanların profesyonel anlamda fotoğraf ve video çekenlerin de mustarip olduğu bir konudur. Fotoğraf veya video çekiminde de FPS, saniyede kaç kere görüntü çekildiğini belirtiyor. Tripod kullanmadan, aktüel çekimlerde doğal bir görüntü yakalamak istiyorsanız FPS değerinin en az 1/50 olması gerekir. Yani saniyede 50 kare görüntü çekilmelidir.

FPS NASIL ÖLÇÜLÜR?

Oyunlarda FPS değerinizi bilmek, grafik kartınızın performansını değerlendirmenizi sağlar. Ciddi takılmalar ya da gecikmeler yaşıyorsanız, grafik ayarlarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. FPS değerinizin kaç olduğunu öğrenmek için kullanabileceğiniz bazı programlar bulunuyor. Bu programlardan en iyileri şu şekildedir; NVIDIA GeForce Experience, Steam, Overwolf, PlayClaw ve Fraps gibi programlar olarak geçmektedir. 

FPS NORMALDE KAÇ OLMALIDIR?

FPS değeriniz ne kadar yüksek olursa, o kadar iyi bir görüntü elde edersiniz, Ancak bu FPS değerine ulaşmak için teknik özellikleri oldukça iyi bir bilgisayara sahip olmalısınız. Herkesin böyle bir imkanı olmadığı için orta karar bilgisayarlar için de standart FPS değerleri vardır.

Bilgisayarınızın teknik özelliklerine en düşük, ortalama ve en yüksek FPS değerleri, oynadığınız oyuna ve kullandığınız programa göre değişebiliyor. Fakat her ne olursa olsun FPS değeriniz 30'un altına düşüyorsa bir sorun var demektir. 30 FPS'in altında oyun oynamaya çalışmak, işkencenin bir başka versiyonu olacaktır.

FPS ARTTIRMA PROGRAMLARI İŞE YARAR MI?

FPS değeri oldukça düşük olan oyun severler, FPS arttırmak için farklı yöntemlere başvuruyorlar. Bu yöntemlerden en sık tercih edileni ise genelde FPS arttırma programları oluyor. Bazı kaynaklara göre FPS arttırma programlarının hiçbir işe yaramadığını söylese de bazıları da oldukça işlevsel olduklarını savunuyor

FPS arttırmak için kullanabileceğiniz birçok program bulunsa da, piyasa en çok tercih edilen programlar; Razer Game Booster ve AMD Evolved. Bu iki programdan herhangi birini kullandığınız takdirde FPS değerinizde gözle görülür bir artışa tanıklık edeceksiniz.

SİNEMA FİLMLERİNDE FPS TEORİSİ

Sinemanın ilk zamanları, 1920’li yıllara kadar filmler sessiz gösterime giriyordu. Bunlardan en ünlüleri Charlie Chaplin filmleri. Bu filmler o zamanın teknolojisi ile 12-16 fps değerlerinde çekilirdi. Projeksiyon teknolojisi ile elle çevirmeli şeklindeydi, yani projeksiyonun içindeki film bir sistem yardımı ile insan eli ile dönüyordu. Yani sabit bir fps değeri o zamanların projeksiyonlarında yoktu. Hatta bu yüzden sessiz filmler şuan izlediğimizde hızlandırılmış gibi görünür. Aslında hızlandırılmış görüntüler değil. Yukarıda açıkladığımız gibi, 16 fps çekilen film 24 hatta 30 fps olarak şuan ekranlarımıza geliyor ve bu yüzden hızlı görünüyor.

inemada gayet akıcı izlediğimiz filmleri hatırlayıp, oyunlarda 24 fps’in neden kötü göründüğünü de merak etmiş olabilirsiniz. Öncelikle oyunlar filmler gibi önceden ayarlanan görüntüler değil, gerçek zamanlı oluşturulan görüntüler. İkincisi ise yazı boyunca bahsettiğimiz 24 fps olayının aslında tam olarak doğru olmaması. Sinemada 24 hareket karesi var evet, fakat 24 kare gösterilmez. Genelde 50 ila 60 kare arası gösterilir, tabii anlattığımız şeyler yalan değildi. Bu fazladan kareler, bir önceki karenin aynıları aslında. 24 fps hızı düşük olduğu için, aralarda görüntü olmazsa “flicker” denilen bir efekt ortaya çıkıyor. Göz kırpışması gibi. Bunu önlemek için 24 karede bulunan her karenin arasında yalancı 2 kopya kare konuluyor

Kaynaklar: Mediaclick ve Bincele

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Gündem Haberleri