EYT'lilere kıdem tazminatı şoku! Yargıtay'dan çok önemli karar!

EYT düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündemine gelerek yasalaşmayı bekliyordu. Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Üst mahkeme emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı planlayanlara kıdem tazminatı ödenmemesi gerektiğine hükmetti.

2 milyon 200 bin kişiyi yakından ilgilendiren EYT düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. AK Parti kanadından yapılan açıklamalara göre kısa zaman içinde Meclise gelmesi beklenilen düzenlemenin Şubat ayında yasalaşması EYT'lilerin ilk maaşının mart ayında alması bekleniyor. EYT düzenlemesinden faydalanacak kişilerin yanı sıra bazı kişiler yine de çalışmaya devam etmeyi düşünüyor. Özellikle aynı iş yerinde çalışmak isteyenler için Yargıtay'dan emsal bir karar verildi.

EMEKLİLİKTEN SONRA AYNI İŞ YERİNDE ÇALIŞANLAR DİKKAT

Bir kamu kurumuna ait taşeron firmada çalışan işçi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. Bir süre sonra işçi istifa etti ve tazminat alamayınca İş Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Davacı işçi, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan müştereken müteselsilden tahsilini talep etti. Davalı şirket, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti. Kararı taşeron şirket, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. İşçinin bu çalışmasının istifa ile sonuçlanması sebebiyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı.

EMSAL KARAR VERİLDİ

Davadan çıkan karar ise:

"Emeklilik tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi yönünden kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde ise de, tazminata esas ücretin belirlenmesinde hata yapıldığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 30.06.2012 tarihindeki ücreti ile o tarihteki yol yardımı toplamı dikkate alınmak suretiyle, tazminata esas ücretin 1.193,03 TL olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifa ile sona erdiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması yerinde değildir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında esas alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek ücretin, gerekse ücrete ilave edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25.07.2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde hata yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir."

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, EYT düzenlemesiyle emekli olup, sonrasında aynı işyerinde çalışmayı planlayanlar için kıdem tazminatı uyarısında bulundu. "Yaşlılık aylığı bağlandığı andan itibaren kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz de Yargıtay'ın kararında olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen yıllarda mağduriyet yaşamamak için emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın" dedi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun

İlgili Haberler

Bu kelimeyi sakın kullanmayın! Yargıtay hakaret sayıyor!
Son dakika | Bakan Bilgin EYT'nin son durumu ve maliyetini açıkladı!
Son dakika | AK Parti'den EYT için yeni açıklama! Maaşların ödeneceği tarih belli oldu
Son dakika | Milyonlar merakla bekliyordu! Bakan Vedat Bilgin, EYT için tarih verdi!

Gündem Haberleri