Ekran kartı nedir? Ne işe yarar?

Kaliteli bir bilgisayarın olmazsa olmazı, tabii ki de ekran kartı. Peki bu ekran kartları ne işe işe yarar? Bilgisayarlar için neden bu kadar önemli bir etkendir? Kullanıcılar bu tarz soruları çeşitli arama motorlarında araştırmaktalar. İşte tüm detaylar...

Bir çok insanın bilgisayar toplarken bütçesini en çok yatırdığı parça haline gelen ekran kartları, bilgisayarın en kritik bileşenleri sıralamasında. Kaliteli bir bilgisayarınız olsun istiyorsanız ve oyun oynarken iyi frame rate (FPS) almak istiyorsanız, paranızın ciddi bir meblasını bu kartlara yatırmanız şart.

Peki Ekran kartı nedir? Ne işe yarar? İşte tüm ayrıntılar...

EKRAN KARTI NEDİR?

Ekran kartı ya da grafik kartı olarak adlandırılan bileşenlerin temel görevi, bilgisayardaki görüntüyü işleyip, monitöre aktarılmasını sağlamaktır. Bu kadar basit şekilde anlatıp kısa bir cümle ile özetlendiğine bakmayın, günümüz teknolojisi sayesinde ekran kartlarına gelen özellikler, hem günümüzü kolaylaştırıyor hem de daha kaliteli sonuçlar elde etmemize yarıyor.

Ekran kartının gücüyle doğru orantılı olarak işlenen veriler sayesinde daha yüksek grafikli oyunlar ve daha yüksek performans elde edebiliyoruz. Monitörde gördüğünüz ne varsa ekran kartı tarafından işlenip, sonrasında monitöre aktarılıyor. Yani aslında fazlasıyla önemli bir bileşen olarak geçiyor.

EKRAN KARTI NASIL ÇALIŞIR?

Günümüzde kullanılan VGA olarak adlandırılan ekran kartlarının çalışma prensibine kısaca bir göz atalım. Ana fikirde sayısal veri yollarını analog veriye çevirirler. 

Bilgisayarda bulunan bir işlemci, yazılımı ya da grafiksel görüntüyü ekran kartına ulaştırır. Gelen bilgiler, ekran kartı tarafından hesaplanır ve işlenir. Bu noktada ekran kartının üzerindeki dahili bellek sayesinde, hesaplanan bilgiler depolanır. Ardından geometrik bilgiler ve diğer yapılması gerekenler ile birlikte ön belleğe depolanır. Bu noktada gelen bilgiler ve depolanan işlemler birleştirilir ve gerçek görünümü kazandırılır.

EKRAN KARTI NE İŞE YARAR?

Piyasada birbirinden farklı pek çok ekran kartı bulunuyor. Bunların bazıları çok yüksek fiyatlardan satılıyor.Peki sadece görüntüyü işleyen bu bileşen için neden bu kadar farklı seçenek bulunuyor?

Bunun başlıca sebebi, piyasadaki rekabet ve daha çok kitleye ulaşılmak istenmesi. Her insanın bilgisayarı kullanım amacı bir olmuyor. İş bilgisayarları için piyasada bulunan özel modeller bulunurken, oyun oynamayı seven kişiler için farklı, ofis bilgisayarları için farklı modeller bulunuyor. Hatta bunlarda kendi aralarında pek çok farklı modele ve markaya ayrılabiliyor.

Bu farklı ekran kartları birbirinden farklı teknolojik özellikleri de yanında getiriyor. Örneğin NVIDIA'nın Real Time Ray Traycing teknolojisi sayesinde oyunlardaki grafikler daha da gelişmeye başladı. Bu teknoloji, bir yerde bulunan ışığın doğal ortamda nasıl bir yol izlediğini hesaplayıp, ortamın nasıl ışıklandırılması gerektiğine yardım ediyor. Bu sayede çok daha gerçekçi grafiklere sahip oyunlar oynayabiliyoruz.

GRAFİK SÜRÜCÜSÜ

Grafik sürücüsü, işletim sisteminizin ve programlarınızın bilgisayarınızın grafik donanımını kullanmasını sağlayan yazılımdır. PC oyunları oynarsanız, donanımınızdan en iyi performansı almak için bilgisayarınızın grafik sürücülerini güncel tutmalısınız.

GRAFİK SÜRÜCÜLERİNİZİ NEDEN GÜNCELLEMELİSİNİZ?

Bilgisayarınızın ana kartındaki, ses kartındaki ve ağ sürücülerindeki güncellemeler genellikle hız artışı sağlamaz. Sıklıkla nadir görülen hataları giderir, ancak dürüst olmak gerekirse, sık sık yeni böcekler ortaya çıkarır. Yani, işler yolunda giderse, genellikle onu rahatsız etmeye değmez.

Ancak, grafik kartınız için güncelleştirilmiş sürücüler, GPU veya video kartı olarak da bilinen durum böyle değil. NVIDIA ve AMD'nin her ikisi de, özellikle yeni oyunlar için genellikle büyük performans geliştirmeleri sağlayan yeni grafik sürücüleri sunar. Intel tümleşik grafik performansı konusunda daha ciddi hale geldiğinde, daha sık video sürücüsü güncellemeleri de yayınlamaya başladılar.

Güncelleştirilmiş grafik sürücülerinde bu tür performans artışları nadir değildir. Yeni oyunlar dikkat çekerken, bazı eski oyunlar bile güncellenmiş sürücülerle performansında önemli bir artış görüyor.

Elbette, bilgisayarınızda hiçbir zaman PC oyunları oynamıyorsanız ve 3D grafik performansını önemsemiyorsanız, grafik sürücülerinizi gerçekten güncellemeniz gerekmez.

EKRAN KARTINIZI TANIMLAMA

Yerleşik ve üçüncü taraf sistem bilgileri yardımcı programları da dahil olmak üzere, bilgisayarınızın grafik donanımını tanımlamanın bir çok yolu vardır . Ancak, en kolay yol muhtemelen;

  1. Başlat'ı tıklatmak, arama kutusuna "Sistem Bilgisi" yazıp Enter tuşuna basmaktır.
  2. “Sistem Bilgisi” penceresinde, sol tarafta “Ekran” kategorisine gidin. Sağ tarafta, grafik adaptör modelinizi “Adaptör Tipi” veya “Adaptör Açıklaması” girişlerinde arayın.
  3. Dizüstü bilgisayarda hem Intel hem de NVIDIA donanımını görüyorsanız, dizüstü bilgisayarınız muhtemelen pil ömrü için daha iyi Intel grafikleri ve oyun performansı için daha iyi NVIDIA grafikleri arasında akıllıca geçiş yapmak için anahtarlama teknolojisini kullanıyordur. Bu durumda, oyun performansınızı artırmak için NVIDIA sürücülerinizi güncellemek isteyeceksiniz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Teknoloji Haberleri