Ege Cansen Kimdir | Ege Cansen Bitcoin İçin Neler Söyledi

Türkiye'de ekonomi'nin analiz babalarından Ege Cansen Bitcoin için önemli açıklamalarda bulundu. Peki Bitcoin nedir? Ege Cansen açıkladı? Ege Cansen Kimdir?

1938 yılında Ankara'da doğdu. Liseyi İzmit Lisesi’nde, Üniversiteyi ise ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi İşletmecilik Bölümü’nde tamamladı. 1961’de şeref mezunu olarak tamamladığı üniversite eğitiminin ardından Arçelik’te işe başladı. Arçelik’ten aldığı bursla gittiği Amerika’da, Wharton School’dan MBA derecesi aldı. Türk sanayiine yaptığı katkılardan ötürü, 1991 yılında ODTÜ’den takdir ödülü aldı.

İş hayatında Arçelik’te Genel Müdür Muavinliği, Koç Holding’te Sanayii İşleri Koordinatörlüğü, Soyer Hafriyat’ta Müdürlük, Anadolu Endüstri Holding’te Murahhas Azalık gibi görevlerde bulundu.

1987-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi master ve doktora öğrencilerine “İşletme Ekonomisi” dersleri verdi. Halen Yönetim Danışmanlığı yapıyor. 1983 yılında, Hürriyet Gazetesi’nde, “Oyunun Kuralı” başlıklı sütunda başladığı yazarlığa devam ediyor. Handan Hanım'la evli ve bir çocuk babası.

MÜSİAD tarafından 2001 yılında düzenlenen Ekonomi Basını Ödülleri çerçevesinde Yılın Yazarı seçildi.

EGE CANSEN SÖZCÜ GAZETESİNDE Kİ KÖŞESİNDE YAZDIĞI BİTCOİN AÇIKLAMASI

DEVLETSİZ PARA OLUR MU?

Bitcoin'in para olmadığını söyleyenlerin bir kısmı, bu nesnenin arkasında bir devlet ve onun merkez bankasının bulunmadığını gerekçe olarak gösteriyor. Bence bu gerekçe sanıldığı kadar kuvvetli değil. Bir gün “devletsiz para” kavramı geçerlilik kazanabilir. Esas önemlisi devletlerin, şifreli parayla (Bitcoin veya emsali) muhasebe tutulmasına, vergi beyannamesi tanzim edilmesine, vergilerin ve yasal cezaların ödenmesine izin vermemesidir. Böyle bir izin de ufukta gözükmüyor.

BITCOIN BİR SANAL YATIRIM ARACIDIR

“Bitcoin” veya benzeri şifreli paralar “para” değildir; saadet zinciri benzeri sanal yatırım araçlarıdır. Bitcoin'i icat edenler gerçekten inovatördür. Bitcoin'i tasarlarken, çok büyük servet sahiplerinin paralarını (klasik bir tabloya 400 milyon dolar ödemek gibi) “değeri nedretinden ve yeniden üretilemeyecek olmasından doğan” nesnelere yatırdıklarını görmüşlerdir. Buradan kalkarak, matematiksel olarak nedretli bir sanal varlık yaratmışlar ve bunun sırf bu sebeple değerli olacağına iddiaya girmişler, iddiayı ve parayı kazanmışlardır. Dendiğine göre Bitcoin'i oluşturan şifrenin, kombinasyon ve permütasyonları toplam 21 milyon adettir. Üretim (mining) henüz bu sayıya ulaşmamıştır ama ulaşacaktır. “Değeri yaratan nedrettir” kuramı burada işlemektedir. Merkez bankaları dolar veya Euro'dan sonsuz sayıda basabilmekte ama “Bitcoin” arzı sınıra yaklaşmaktadır. Bu da değerini/fiyatını yükseltmektedir.

DİYANET VE BITCOIN

Diyanet İşleri Başkanlığı, üstüne ne vazifeyse “Bitcoin ve Ethereum caiz değildir” diye fetva yayınlamış. Hâlbuki ben Diyanet'ten “yasak yere araç park etmek, kaza şeridinden gitmek, sınav sorularını çalmak, rüşvet almak-vermek, kaçak inşaat yapmak caiz değildir” fetvası bekliyordum.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Ekonomi Haberleri